Social

Expoziție dedicată campaniilor din anii 1916-1919 ale Armatei Române

Fotografii care surprind momente din tranşee, litografii, ordine semnate de generalii români, decoraţii, piese autentice, parte a echipamentului de front, cum ar fi o goarnă, precum şi o mitralieră Schwarzlose, sunt expuse în cadrul unei expoziţii vernisate, marţi seară, la Alba Iulia.

Evenimentul se desfășoară în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale şi împlinirii a 101 ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918.

Intitulată „Armata Română. Campaniile anilor 1916-1919”, expoziţia, în care se găseşte şi macheta avionului Farman F.40, care a zburat de la Bacău la Blaj în 23 noiembrie 1918, este găzduită în aripa de nord a Sălii Unirii, la vernisaj fiind prezenţi şi militari din Garnizoana Alba Iulia.

Directorul general al Muzeului Naţional al Unirii (MNU), Gabriel Rustoiu, a afirmat că fără jertfa Armatei Române (datele variind între 230.000 şi 300.000 de morţi) nu crede că ar fi fost posibilă România Mare.

El a menţionat faptul că România a intrat în război în 1916 “total nepregătită din punct de vedere al echipamentului militar, dar şi al pregătirii de front”, iar pierderile de vieţi omeneşti au fost imense, atât în rândul armatei, cât şi în cel al populaţiei civile, în condiţiile în care armata austriacă şi cea germană deja aveau experienţă de doi ani de război.

Şi muzeograful Marius Cristea a subliniat că, la momentul intrării în război, România nu producea nici măcar o baionetă şi depindea total de furniturile venite din străinătate, confruntându-se, totodată, şi cu lipsa mâncării.

„Am văzut multe raportări din 1914, 1915, în care mulţi dintre recruţi erau respinşi pentru că erau subnutriţi. Toţi acei recruţi respinşi sunt încorporaţi însă în 1916”, a spus acesta.

El a adăugat că, deşi s-a ajuns la o armată de 1,2 milioane de soldaţi, ca nivel de armament „stăteam foarte rău”.

„Se foloseau arme de la războaiele anterioare, 1877, chiar şi de mai devreme. Erau un coşmar, pentru că erau de calibre diferite”, a explicat istoricul.

Marius Cristea a afirmat că în 1917 s-a produs „un miracol”, respectiv misiunea generalului Berthelot, cu peste o mie de oameni specializaţi.

„Reuşesc să facă efectiv un miracol. În şase luni, pun pe picioare armata română. Se aduc câteva sute de avioane, aproape o mie de piese de artilerie, milioane de gloanţe, sute de mii de obuze, astfel că pe la jumătatea anului 1917, armata română era bine pusă la punct”, a arătat acesta.

Expoziţia cuprinde şi fotografii cu generalul Berthelot, dar şi multe altele.

„Avem un material foarte mare. Avem o serie importantă de fotografii, aproape 300 (în inventarul MNU – nota red.) care se referă strict la viaţa de pe front”, a spus şi muzeograful Ioana Rustoiu. Ea a menţionat că fotografiile expuse sunt structurate începând cu intrarea în Transilvania şi terminând cu campania din 1919 din Ungaria.

Expoziţia este organizată de MNU Alba Iulia, Consiliul Județean Alba şi Serviciul Alba al Arhivelor Naţionale.

One Comment

  1. Pe lângă proasta înzestrare menționată aici, ar mai fi de adăugat proasta pregătire a ofițerilor ( criticați si de ofițerii aliați rusi si francezi ) si momentul total neinspirat al intrării in război ( când era acalmie si in Vest si in Est, așa ca Puterile Centrale și-au transferat rapid câteva divizii pe frontul romanesc). Așa ca, in loc sa vedem incompetența politicienilor si comandantilor, noi dam vina pe “trădarea Rusiei”…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.