Sănătate

Peste 13 milioane de cetățeni din UE descarcă ilegal programe de televiziune

Circa 13,7 milioane de cetățeni din cele 28 de state membre ale UE descarcă ilegal programe de televiziune prin protocolul de internet neautorizat Internet Protocol Television – IPTV, de unde rezultă venituri ilegale de circa 941,7 milioane de euro pe an, relatează miercuri agenția EFE.

Informaţia se regăseşte într-un raport despre IPTV ilegală solicitat de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) şi realizat de Centrul de Politică şi Gestiune a Proprietăţii Intelectuale (CIPPM) al Universităţii britanice din Bournemouth.

Raportul a fost întocmit pe baza datelor extrase din peste 70.000 de conexiuni la internet în statele UE în perioada ianuarie 2017 – septembrie 2018.

Conform documentului, descărcările ilegale sunt achitate de către utilizatori prin plăţi unice efectuate la achiziţia unor decodoare ilegale ori prin abonamente pe termen lung vândute de furnizori neautorizaţi.

În medie, în primele luni din 2018 un utilizator de internet a accesat conținuturi piratate de 9,7 ori pe lună pe dispozitive fixe sau mobile.
„Sectoarele intensive în drepturi de autor, inclusiv cinematografia, televiziunea și muzica, asigură peste 11 milioane de locuri de muncă în UE, astfel că piratarea, prin pierderile de venituri pe care le provoacă, reprezintă o amenințare directă pentru aceste sectoare”, subliniază directorul executiv al EUIPO, belgianul Christian Archambeau.

Studiul indică totuși o scădere cu 15,1% a accesului la conținuturi piratate online în perioada examinată față de cele 21 de luni anterioare, în special în cazul muzicii piratate, cu o scădere de 32%. Urmează filmele piratate și conținuturile televiziunilor, cu o scădere de 19,2% și respectiv 7,7%. În pofida acestei diminuări, directorul executiv al EUIPO consideră că mai sunt multe de făcut pentru a combate pirateria TV online și speră că acest studiu va ajuta responsabilii politici în elaborarea unor politici și soluții în domeniu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.