Mozaic

Curtea de Apel Alba Iulia se va pronunța în dosarul deflagrației din 2011 de la mina Uricani

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia se va pronunţa joi, 5 decembrie, în dosarul accidentului soldat cu cinci morţi de la mina Uricani din februarie 2011.

În acest dosar, patru persoane din fosta conducere a Exploatării Miniere (EM) Uricani au fost condamnate, anul trecut, la închisoare cu suspendare de către Judecătoria Petroşani şi, în solidar, la plata de despăgubiri morale în valoare totală de 900.000 de lei către urmaşii victimelor.

Purtătorul de cuvânt al CA Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că instanţa a stabilit pentru joi pronunţarea în dosarul accidentului de la mina Uricani, proces început la Alba Iulia în octombrie 2018.

Cinci angajaţi ai EM Uricani şi-au pierdut viaţa în 5 februarie 2011, într-o explozie de metan ce a avut loc într-o galerie aflată la 430 de metri în subteranul minei. Deflagraţia s-a produs după ce o echipă formată dintr-un inginer şi patru electricieni a executat lucrări de revizie la un transformator electric şi apoi a cuplat instalaţia.

După audierea a cel puţin o sută de persoane, care puteau să ofere informaţii despre starea locului înainte şi după accident, procurorii au trimis în judecată patru persoane din fosta conducere a EM Uricani – fostul inginer şef cu probleme de securitate şi siguranţă în muncă Aurelian Ciucă, fostul şef de sector producţie Lucian Butari, fostul coordonator al sectorului aeraj Florin Moga şi maistrul energetic Florinel Moldovan, pentru infracţiunile de ucidere din culpă şi nerespectarea mai multor prevederi din legea protecţiei muncii.

Potrivit procurorilor, probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că accidentul colectiv de muncă de la EM Uricani a avut loc în contextul nerespectării normelor de protecţia muncii. Procurorii au identificat 25 de factori cu rol cauzal sau de favorizare a producerii exploziei din subteran, care s-au constituit, au susţinut anchetatorii, în tot atâtea încălcări de norme ale legislaţiei în materie de către inculpaţi.

Procesul a debutat la Judecătoria Petroşani în aprilie 2012 şi a durat şase ani.

În iunie 2018, instanţa din Petroşani a dispus, pentru ucidere din culpă, condamnarea lui Ciucă şi Moga la câte 4 ani de închisoare cu suspendare, Butari primind 3 ani şi 6 luni de închisoare, iar Moldovan 3 ani de închisoare, ambii, de asemenea, cu suspendarea executării pedepsei.

Instanţa a dispus încetarea procesului penal pornit pentru infracţiunea de neluare a vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă.

Judecătoria Petroşani a admis, în parte, acţiunile civile formulate de către părţile civile, rude ale victimelor deflagraţiei, şi, în consecinţă, a dispus obligarea celor patru inculpaţi, în solidar şi în solidar şi cu partea responsabilă civilmente Compania Naţională a Huilei – S.A. Petroşani, prin lichidator Expert Insolvenţă SPRL, la plata de despăgubiri morale. În cinci cazuri, suma se ridică la câte 120.000 de lei, în patru la câte 70.000 de lei şi la 20.000 de lei către o altă parte civilă.

Instanţa a decis şi obligarea inculpaţilor, în solidar cu Compania Naţională a Huilei – S.A. Petroşani, la plata sumei de câte 7.000 de lei către stat, cu titlu de cheltuieli judiciare.

Toate părţile din dosar au făcut apel la decizia Judecătoriei Petroşani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.