Social

Căciulile de astrahan, nurcă, marmotă sau vulpe, cele mai căutate la Târgul Căciulilor de la Blaj

Căciuli de astrahan, vulpe, nutrie, nurcă şi chiar de focă şi marmotă, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, au putut fi cumpărate, vineri, contra unor preţuri variind între câteva zeci şi câteva sute de lei, la Târgul Căciulilor de la Blaj.

Cu o vechime de peste 200 de ani, Târgul Căciulilor se desfășoară de Sfântul Nicolae și este locul de unde cei din zona Blajului îşi cumpără, în principal, căciuli, dar şi veste şi haine de blană. Astăzi, târgul este însă şi locul de unde oamenii îşi pot achiziţiona şi alte obiecte de îmbrăcăminte, precum şi încălţăminte, dar şi, de exemplu, perdele sau oale pentru sarmale, produse cosmetice sau apicole. Pentru copii, este locul unde pot să mănânce halviţă sau turtă dulce.

Cu toate acestea, cea mai mare înghesuială a fost la standurile comercianţilor de articole din blană, mulţi dintre ei veniţi din Bucovina. Astfel, căciulile de astrahan puteau fi cumpărate la preţuri variind între 70 şi 200 de lei, cele de nutrie între 100 şi 200 de lei, de focă între 100 şi 200 de lei, de marmotă între 150 şi 200 de lei, de nurcă între 120 şi 300 de lei, iar cele de vulpe între 200 şi 400 de lei.

Şepcile de piele costau între 50 şi 150 de lei, iar căciuliţele de blană pentru copii 50 de lei. Căciuliţele tricotate puteau fi cumpărate cu 10, 20 sau 30 de lei.

Nu au lipsit nici gulerele de blană, vestele sau cojocelele, mai ales cele pentru femei.

Comercianţii s-au gândit şi la persoanele care preferă blana ecologică, cu o gamă variată de culori şi modele.

Mii de vizitatori, cei mai mulţi fiind şi cumpărători, au fost prezenţi vineri la Târgul Căciulilor. Principalul bulevard din oraş şi străzile adiacente au fost ocupate încă din cursul serii de joi de tarabele comercianţilor – aproximativ 200.

Datorită numărului mare de oameni prezenţi, şi Poliţia a acţionat cu efective suplimentare pentru menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică şi pentru prevenirea evenimentelor negative. Au acţionat peste 50 de poliţişti din toate structurile, acestora alăturându-li-se şi jandarmi şi poliţişti locali.

Atestat documentar de peste 200 de ani, Târgul Căciulilor este organizat, în fiecare an, cu ocazia sărbătorii de Sfântul Nicolae.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.