Administrație

Peste un miliard de euro, valoarea totală a proiectelor contractate de ADR Centru

Peste un miliard de euro este valoarea totală a proiectelor contractate de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, numărul acestora fiind cu 35% mai mare decât în precedenta perioadă de finanțare, potrivit unui comunicat, transmis marți Agerpres de instituția menționată.

„Până la finalul anului 2019, la ADR Centru sunt depuse peste 2.000 de cereri de finanţare, care au o valoare totală de peste 2,5 miliarde de euro şi solicită spre finanţare nerambursabilă circa 2 miliarde euro. Nevoia de resurse este de aproape trei ori mai mare decât alocarea, în valoare de circa 860 milioane de euro, de care se bucură Regiunea Centru în cadrul Programului Operaţional Regional – REGIO 2014 – 2020. În acest moment, sunt peste 681 de proiecte contractate”, precizează comunicatul.

Potrivit sursei citate, numărul de proiecte contractate este cu 35% mai mare decât în precedenta perioadă de finanţare, în timp ce valoarea fondurilor europene atrase pentru dezvoltarea regiunii este mai mare cu aproape 50% faţă de valorile corespunzătoare întregii perioade precedente de gestionare a fondurilor nerambursabile din surse europene.

„Proiectele contractate asigură absorbţia de fonduri europene pentru dezvoltarea economico-socială a regiunii. Aceste resurse financiare vor transforma în bine multe obiective, ca urmare a derulării investiţiilor, lucrărilor şi achiziţiilor de echipamente. Vorbim de modernizarea a peste 420 km de drumuri judeţene, prin proiecte a căror valoare totală este de peste 260 milioane euro, de reabilitarea energetică a 58 de clădiri publice, prin proiecte cu o valoare totală de peste 73 milioane euro, dar şi de revitalizarea a 32 de obiective de patrimoniu din întreaga regiune, reprezentând cetăţi, muzee şi lăcaşuri de cult, cu fonduri în valoare totală de peste 47 milioane euro. Pe lângă acestea, în Regiunea Centru se vor moderniza şi dota 31 de unităţi medicale, iar 9 centre sociale de zi vor fi pregătite să ofere servicii specializate mai bune pentru cetăţeni”, arată ADR Centru.

Totodată, susţine sursa citată, vor fi modernizate 46 de unităţi de învăţământ, dintre care mai mult de jumătate sunt destinate învăţământului preşcolar şi antepreşcolar, iar două sunt pentru mediul universitar.

„Un aspect important este faptul că susţinem investiţiile în 400 de noi structuri de afaceri, fie ele microîntreprinderi, întreprinderi mijlocii sau incubatoare de afaceri, care pot fi mai performante, inovatoare şi bine dezvoltate, utilizând fonduri în valoare totală de peste 230 milioane euro. Iar pentru circa 620 de cereri de finanţare depuse de mediul privat abia acum începe o nouă sesiune de evaluare a proiectelor depuse în ultimele luni”, se precizează în comunicat.

Conform directorului general al ADR Centru, Simion Crețu, fondurile REGIO asigură „tot ce este nevoie” pentru sistemele de infrastructură moderne în Regiunea Centru. „Există şi propuneri de redeschidere a unor apeluri de proiecte în cadrul POR 2014 – 2020, iar în acest moment analizăm noua arhitectură a programelor de finanţare de la nivel regional şi naţional pentru a pregăti o descentralizare reală a alocării de fonduri în perioada 2021 – 2027”, spune el.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.