Social

Costul vieții. Cum se trăiește în Alba Iulia în comparație cu Cluj-Napoca și cu Sibiu

Un portal care analizează date despre orașele lumii, printre care și costul vieții, arată cât de scump este să trăiești în Alba Iulia față de alte orașe din țară, cum ar fi Cluj-Napoca sau Sibiu.

Cum arată viața din punctul de vedere al bugetului lunar într-un oraș scump? O familie de patru persoane are nevoie de 6.821 de lei pentru a duce un stil de viață decent în Cluj-Napoca. O singură persoană are nevoie de 1.960 de lei. La această sumă însă nu se adaugă chiria. Costul de trai este cu 7,15% mai mic decât în București.

Orașul Cluj-Napoca are cele mai mari chirii din țară, urmat de capitală. O garsonieră pleacă de la 250 de euro/lună, iar un apartament de 2 camere (comparabil cu studioul nemțesc) poate fi închiriat cu sume cuprinse între 400 și 500 de euro/lună.

Comparând toate costurile, inclusiv nivelul chiriilor, costurile cu mâncarea, distracția, îmbrăcăminte, transport și alte cheltuieli, platforma constată că avem nevoie de aproximativ 8.700 lei în Cluj-Napoca pentru a menține același nivel de viață pe care îl putem avea cu 6,631,50 lei în Alba Iulia.

Calculul pleacă de la premisa chiriei în ambele orașe. Astfel, chiriile în Alba Iulia sunt cu 143.47% mai mici decât în Cluj Napoca, iar prețurile în restaurante cu aproximativ 32.43 %.

Dacă ne referim la Sibiu, platforma arată că avem nevoie de aproximativ 7.900 de lei în Sibiu, pentru a menține același nivel de viață pe care îl putem avea cu 8.700 lei în Cluj (presupunând că închiriem în ambele orașe). Chiriile în Sibiu sunt cu 48.50% mai mici decât în Cluj-Napoca, iar prețurile la restaurante cu 2.64%. (Bianca Tămaș, Monitorul de Cluj)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.