Economie

Un mort, 40.000 de lei. Firma unde s-a produs explozia care a ucis un muncitor a fost amendată

Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba a decis sancțiunea pentru firma care lucra cu muncitori angajați „la negru”, unul dintre aceștia fiind ucis de explozia unui proiectil

Firma de colectare fier vechi pentru care lucra bărbatul care a murit, marţi, într-o explozie produsă de un proiectil, va fi amendată cu 40.000 de lei, deoarece nici victima şi nici un alt bărbat rănit de schije în urma deflagraţiei nu aveau forme legale de angajare.

Adjunctul şefului Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Alba, Calman Zsolt, a declarat, joi, că angajatorul a recunoscut că cei doi erau fără forme legale de angajare. „Am întocmit un proces verbal, ce urmează să fie finalizat mâine. Se va alege cu amendă de 40.000 de lei”, a precizat Calman Zsolt.

În ceea ce priveşte ancheta declanşată de ITM Alba legată de accidentul de muncă şi cine se face vinovat de producerea acestuia, aceasta este în fază incipientă, de colectare de date, iar specialiştii preconizează că va mai dura până când va fi finalizată.

Deocamdată, anchetatorii vor trebui să efectueze o expertiză care să stabilească de la ce unitate militară provine proiectilul respectiv.

Potrivit unor surse, firma care colectează deşeuri vechi, în curtea căreia se află mai multe tone de proiectile provenite de la diverse unităţi militare din ţară, deţine documente în acest sens. Anchetatorii vor trebui să afle exact de la ce unitate militară provine proiectilul care a explodat, muniţia de acest gen având numere de identificare.

Proiectilele care se află în incinta firmei de colectare de deşeuri vechi ar fi trebuit, potrivit documentelor de însoţire, să fie dezamorsate, fără niciun fel de rest de substanţă explozibilă în interior.

Ancheta este derulată în prezent de Poliţie, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, dar nu este exclus ca aceasta să fie preluată de procurorii militari, potrivit unor surse Agerpres.

O explozie a avut loc marţi în localitatea Pianu de Jos, în incinta unei societăţi comerciale care colectează deşeuri de fier. Un bărbat de 43 de ani şi-a pierdut viaţa, iar un altul de 52 de ani a fost rănit de schije. Ambele victime provin din Hunedoara.

Poliţia a demarat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea regimului materiilor explozive.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.