Administrație

Fonduri europene pentru o creșă modernă în Ighiu

Cea mai mare comună din Alba ca număr de locuitori, Ighiu, va avea din 2022 o creşă modernă, realizată printr-un proiect implementat inclusiv cu fonduri europene nerambursabile, informează un comunicat dat publicității luni de Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

Contractul de finanțare a fost semnat de către directorul general al AADR Centru, Simion Creţu, şi primarul Traian Rusu.

În acest moment, în Ighiu, copiii preşcolari beneficiază de grădiniţe, dar în întreaga comună există 100 de copii antepreşcolari pentru care nu există o creşă. Cei mai mulţi sunt educaţi acasă, de către bunici sau alte rude, iar o parte relativ mică este educată în infrastructura educaţională din municipiul Alba Iulia.

„Construim această creşă cu o capacitate de 100 de locuri, pentru a îmbunătăţi capacităţile sociale şi relaţionale din comuna noastră, prin activităţile educaţionale dedicate celor mici. În ultimii ani, am asistat la un adevărat aflux de tineri veniţi din oraş către noi şi, după dezvoltările imobiliare, este firesc să vorbim acum de dezvoltarea socială. Sunt mulţi copii, iar pentru părinţi este dificil să-i transporte în Alba Iulia, chiar dacă este vorba de numai câţiva kilometri, în timp ce soluţia de a-i lăsa la rude este una mult prea învechită pentru cerinţele educaţiei moderne. Crearea unei creşe răspunde şi nevoii de siguranţă şi stabilitate pentru cetăţenii din localităţile comunei noastre”, a afirmat, potrivit comunicatului, primarul Traian Rusu.

Noua construcţie va avea demisol şi parter, iar adiacent clădirii va exista şi o terasă acoperită. Dacă la demisolul construcţiei vor funcţiona spaţiile tehnice, la parter va fi zona de acces pentru copii şi personal educaţional. Tot la parter vor exista spaţii medicale, o zonă administrativă, o spălătorie şi o bucătărie cu circuite distincte faţă de cele ale micuţilor.

În creşa de la Ighiu vor putea fi educaţi copii împărţiţi în şapte grupe, fiecare dintre acestea având un oficiu propriu, dar va exista şi o sală de mese comună.

În curte vor fi realizate spaţii de joacă, o parte a incintei fiind şi acoperită. Perimetral, incinta va avea o zonă verde, cu platforme şi alei exterioare de acces, dar în vecinătatea străzii şi a accesului pentru vehicule va fi construită o platformă pentru colectare selectivă a gunoiului menajer.

Proiectul trebuie implementat până la finele lunii noiembrie 2022.

Valoarea totală a proiectului este de peste 10 milioane de lei, din care peste 3,5 milioane de lei reprezintă finanţare nerambursabilă. Finanţarea este asigurată în cadrul Axei Prioritară 10, destinată investiţiilor în infrastructura de educaţie, prin iniţiative importante pentru întreaga comunitate, pentru dezvoltarea infrastructurii educaţionale în mediul rural, acolo unde nu există capacitate de învăţământ pentru copii până la 7 ani.

Situat la 12 kilometri distanţă de Alba Iulia, Ighiu numără peste 7.000 de locuitori.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.