Administrație

91.000 de euro pentru echipamente de diagnostic a cazurilor de pestă porcină

Aproape 91.000 de euro, din care peste 72.000 de euro nerambursabili, vor fi folosiţi de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba pentru achiziţia de echipamente şi instrumentar de determinare şi diagnostic pentru reducerea timpilor de diagnostic în pesta porcină africană.

Achiziția se va realiza în baza unui contract de finanţare semnat cu Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (CRFIR) 7 Centru Alba Iulia.

„Echipamentele şi instrumentarul care vor fi achiziţionate, în cadrul acestui proiect, sunt pentru Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul DSVSA Alba şi vor deservi mai multe judeţe. În prezent, în vederea identificării genomului virusului Pestei Porcine Africane – pe lângă probele examinate de pe teritoriul judeţului Alba – sunt analizate probe şi din judeţele Hunedoara şi Sibiu”, se menţionează într-un comunicat transmis joi Agerpres de DSVSA Alba.

Proiectul a fost depus anul trecut, cererea de finanţare fiind, ulterior, selectată, iar contractul semnat în această lună.

Contractul de finanţare a fost semnat de către directorul DSVSA Alba, Vasile Francisc Spînu, şi directorul general adjunct al CRFIR 7 Centru Alba Iulia, Lidia Bogdan.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 90.806 de euro, fără TVA. Finanţarea nerambursabilă, contribuţie a Uniunii Europene şi cofinanţare naţională, va fi de maximum 72.645 de euro, cu o intensitate a sprijinului de până la maximum 80%, iar diferenţa de 18.161 de euro reprezintă autofinanţare.

Necesitatea investiţiei constă în îmbunătăţirea situaţiei existente referitoare la Pesta Porcină Africană.

„Laboratorul LSVSA Alba deţine echipamente şi instrumentar de diagnostic în Pesta Porcină Africană, însă, în timp, au fost supuse inerentei uzuri şi chiar unor mici defecţiuni. Astfel, pentru asigurarea fluxului şi pentru posibilitatea testării continue a probelor afluite într-un interval cât mai scurt, în condiţii de biosecuritate maximă, este necesară achiziţionarea unor echipamente noi, performante”, precizează sursa citată.

Durata de execuţie a proiectului este de maximum 24 de luni, mai menţionează Biroul de Presă al DSVSA Alba.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.