Mozaic

Mii de oameni s-au înghesuit pe Aeroportul Cluj, în plină epidemie de coronavirus

Aproape 2.000 de persoane s-au înghesuit, joi, în parcare Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, fără s respecta cele mai elementare măsuri de protecție în timp de epidemie, pentru a se îmbarca în 12 curse charter care ar fi trebuit să plece spre Germania.

Potrivit directorului general al Aeroportului Cluj, David Ciceo, citat de monitorulcj.ro, joi la ora 7 dimineața angajații aeroportului s-au trezit cu autocarele pline-ochi cu muncitorii români, creându-se astfel aglomerația reprobabilă. „Am solicitat intervenția domnului prefect, care a intervenit prompt cu ajutorul Jandarmeriei”, a explicat Ciceo, afirmând că a cerut și ajutorul Poliției pentru a preîntâmpina astfel de situații în vederea viitoarelor curse charter.

Plecare organizată de un operator privat

„Cursele sunt organizate de un operator privat, care a gestionat prost situația. I-a adus pe oameni grămadă, în condițiile în care zborurile charter erau programate să plece de la 13:00 la 21:00, aproximativ. Oamenii intră controlat în aerogară, problema e în exterior. Am trimis jandarmi și forțe ale poliției pentru a-i dispersa”, a precizat prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean.

În ceea ce privește gestionarea plecării muncitorilor sezonieri a fost demarată o anchetă, a precizat prefectul. „Oamenii au venit în autocare împreună, în avion vor merge tot împreună. Organizarea aparține unui operator privat, repet, care va fi anchetat pentru modul în care a gestionat acest lucru. Încercăm să luăm măsurile care se pot lua în acest moment”, a explicat Mircea Abrudean.

Conducerea Aeroportului a cerut dezinfecție în parcare

În timp ce în incinta aerogării s-au luat toate măsurile de precauție pentru prevenirea răspândirii CoVid-19, în parcarea administrată de societatea GoTo Parking nu a fost urmat modelul. Directorul Aeroportului, David Ciceo, a dorit să lanseze pe această cale un apel public Consiliului Județean Cluj să igienizeze și să dezinfecteze parcarea, lucru care a fost cerut deja de conducerea Aeroportului, însă nu s-a materializat.

Directorul Aeroportului spune că a trimis prima adresă către Consiliul Judeţean pe 21 martie și, în cursul zilei de joi, 9 aprilie, ar fi revenit cu o adresă prin care informa forul administrativ județean despre fluxul mare de pasageri care vor sosi în parcare şi cerea inclusiv asigurarea unor măsuri prin care să se respecte distanţarea între pasageri.

Consiliul Județean Cluj infirmă acuzațiile Aeroportului

Consiliul Județean Cluj neagă că reprezentanții Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca ar fi transmis vreo solicitare pentru dezinfecția parcării.

„Mint! Cât mai trebuie să tolerăm minciunile Aeroportului? De ce să ne ceară nouă Aeroportul așa ceva? Consiliului Județean nu i s-a solicitat așa ceva. Mint cu nerușinare! Vă rog să mă citați, «purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean spune că Ciceo minte cu nerușinare». Firma GoTo, cea care administrează Aeroportul, a făcut ultima dezinfecție vineri (3 aprilie – n.r.). Luni, 6 aprilie, firma GoTo a transmis conducerii Aeroportului o solicitare prin care cer să li se spună care este planul de zbor pe următoarea perioadă, tocmai pentru a se organiza”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Cluj, Valentin Jucan.

„Conducerea Aeroportului nu a răspuns solicitării firmei GoTo. Abia astăzi (joi – n.r.), la ora 12:01, conducerea Aeroportului a transmis un e-mail firmei GoTo prin care cer să intervină. Ce trebuie să înțelegem noi de la domnul Ciceo, că dacă s-ar fi făcut dezinfecția, din punctul lui de vedere, era în regulă să stea îngrămădiți cei 2.000 de oameni în Aeroport? Astea sunt niște prostii! Cei 2.000 de oameni nu aveau voie să stea în Aeroport, nici cu dezinfecție, nici fără dezinfecție”, a mai spus reprezentantul forului administrativ județean.

Doar două curse regulate au mai rămas!

Momentan, pe Aeroportul Cluj mai operează doar două curse regulate, luni și vineri, spre Malmö (Suedia), respectiv cursele charter cu muncitorii sezonieri. Pe lângă măsurile de igienizare, s-au luat și măsuri de reducere a costurilor, a explicat directorul David Ciceo.

Primarul Clujului, scandalizat de incident

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, s-a arătat extrem de nemulțumit de situația creată în cursul zilei de joi la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj.

„Ce s-a întâmplat, este inacceptabil. Am avut o discuție foarte dură cu mai mulți reprezentanți ai autorităților statului și am spus un singur lucru: dacă noi, cei aleși, avem responsabilitate în fața cetățenilor și dăm socoteală pentru tot ce se întâmplă în acest oraș, avem și pretenția să fim informați. Nu vom mai accepta, sub nicio formă, ca asemenea lucruri să se mai întâmple și să fim puși în fața faptului împlinit”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.