Social

Arhiepiscopul Irineu: Oricare ar fi încercările, Hristos intervine spre a ne ajuta să le depășim

Arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, Irineu, spune, în Pastorala adresată credincioșilor și clerului din Eparhie, că „oricare ar fi încercările îngăduite pentru purificarea noastră, Eternul Biruitor al morții intervine personal spre a ne ajuta să le depășim și să le învingem”.

„După două mii de ani de la prima vestire a Evangheliei, omenirea de azi, bolnavă şi materialistă, a construit o nouă civilizaţie fără Dumnezeu şi a redevenit păgână. Societatea aceasta în care trăim constituie un mare pericol pentru noi în a trăda Botezul nostru, calitatea noastră de ‘fii ai lui Dumnezeu şi fii ai Învierii’ (cf. Lc. 20, 36). Asemenea femeilor purtătoare de mir, se cuvine să dăm dovadă de curaj, devoţiune şi credinţă, înfruntând întunericul veacului şi pe străjerii acestei lumi ostile şi mărturisind Învierea. Oricare ar fi încercările îngăduite pentru purificarea noastră, Eternul Biruitor al morţii intervine personal spre a ne ajuta să le depăşim şi să le învingem”, afirmă arhiepiscopul Irineu.

Acesta aminteşte că la înmormântarea Mântuitorului nu a participat niciunul dintre ucenicii Săi, ci numai „femeile care veniseră cu El din Galileea”, tot ele fiind chemate să răspândească bucuria Învierii. “Aceste femei zeloase nu numai că au auzit şi au primit vestea bună de la înger, ci au fost primele care s-au bucurat de vederea lui Iisus după Învierea Sa. Din întunericul mormântului, ele au ieşit înviate în credinţă, ca apoi să-L întâlnească pe Hristos înviat Care le spune: ‘Bucuraţi-vă! Nu vă temeţi!’”, adaugă arhiepiscopul de Alba Iulia.

„Şi noi trebuie să-L întâlnim personal pe Hristos înviat, pentru a primi iertarea păcatelor şi nectarul comuniunii cu El. Fortificaţi de întâlnirea cu Domnul, vom reuşi să transmitem semenilor încrederea în biruinţa definitivă a lui Hristos asupra morţii şi iadului. Vestea învierii Celui răstignit constituia atunci, ca şi acum, nucleul credinţei creştine şi motivul bucuriei creştine, drept pentru care de Sfintele Paşti cântăm: ‘Să prăznuiască toată lumea văzută şi cea nevăzută, că a înviat Hristos, bucuria cea veşnică'”, adaugă arhiepiscopul Irineu.

Înaltul ierarh face referire şi la faptul că 2020 a fost proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor.

„O astfel de pastorație este necesară în familia creștină care este flagelată astăzi de infidelitate, avort, divorț și desfrâu, de abandonul copiilor și de alte păcate. Pe părinți trebuie să-i conștientizăm că nici ambiția, nici puterea, nici banii, nici aspectul exterior nu pot să-i unească și să-i fericească, ci fidelitatea, onestitatea și curăția. Copiilor trebuie să le infuzăm buna cuviință, omenia, râvna spre bine, frica de Dumnezeu și iubirea de neam. Părinții și copiii, deopotrivă, trebuie să fie deprinși cu rugăciunea, citirea Bibliei și frecventarea slujbelor bisericești, ca să înțeleagă că nimic frumos și bun nu este posibil fără Hristos (cf. In. 15, 5). Dacă în familie este respect și iubire între soți și dacă familia este cămin al creșterii și educării copiilor, atunci ea reprezintă un izvor de înnoire pentru membrii ei, dar și pentru lumea contemporană”, conchide arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.