Administrație

Fonduri europene. Centru de zi pentru vârstnici în Abrud, finanțat cu peste 900.000 €

Primarul orașului Abrud, Nicolae Simina, spune că, în zona Munților Apuseni, nu există un centru social de zi modern, dotat cu aparatură de ultima generație

Fonduri europene nerambursabile de peste 900.000 de euro vor fi investite în înființarea unui centru de zi și a unor unități de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice și centre de preparare și distribuire a hranei pentru persoane cu risc de sărăcie în orașul Abrud, din Munții Apuseni.

„Edilii din Abrud – județul Alba își văd împlinită munca depusă pentru pregătirea proiectului depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în vederea finanțării prin Axa Prioritară 8 a Programului Operațional Regional 2014-2020 a unui nou proiect pentru finanțarea investițiilor sociale din oraș, cu o sumă totală de aproape 4,3 milioane lei. Prin această nouă inițiativă se vor atrage fonduri europene în valoare de peste 900.000 euro, pentru modernizarea și dotarea unei construcții, care va avea apoi destinația de Centru de Zi pentru persoane vârstnice. Concomitent, în aceeași zonă, unde acum este un teren neutilizat, vor fi create unități de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice și un centru de preparare și distribuire a hranei pentru persoane defavorizate”, se menționează într-un comunicat transmis joi de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

Cererea de finanțare cu titlul „Reabilitare, modernizare și dotare clădire existentă prin înființarea unui centru de zi pentru persoane vârstnice, unități de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice și centre de preparare și distribuire a hranei pentru persoane cu risc de sărăcie în orașul Abrud” a fost contractată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, în cadrul obiectivului specific privind creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale.

Proiectul urmărește reabilitarea, modernizarea și dotarea imobilului propus pentru înființarea Centrului de zi pentru persoane vârstnice. În imobil vor fi realizate mai multe compartimentări, cum ar fi Birou Asistență socială, Birou Asistență juridică, sala de gimnastică medicală, sala multifuncțională pentru diverse activități etc.

Complementar, în această unitate se va crea o cantină socială, unde persoanele vârstnice care vor îndeplini cumulativ condiţiile impuse de legislaţia în vigoare vor putea beneficia, cu titlu gratuit, de o masă caldă în fiecare zi. „Pentru persoanele care nu se pot deplasa până în incinta cantinei sociale, masa va fi distribuită prin intermediul unui autoturism”, precizează ADR Centru.

Pe de altă parte, prin înfiinţarea unităţii sociale se doreşte oferirea unei game variate de servicii, pentru petrecerea timpului liber prin activităţi de socializare, servicii medicale de recuperare (fizioterapie, kinetoterapie, electroterapie) etc.

„Populaţia din localităţile Munţilor Apuseni este mult mai îmbătrânită decât media din Regiunea Centru. Pentru îngrijirea populaţiei şi a vârstnicilor sunt dezvoltate mai multe proiecte, în întreaga regiune, fiind astfel completate resursele nerambursabile atrase de administraţia publică locală pentru extinderea şi modernizarea sistemului medical. O criză, cum este cea pe care o traversăm acum, arată cât sunt de importante aceste investiţii, care fac diferenţa între îngrijirea persoanelor în condiţii bune şi lipsa acestei îngrijiri”, a declarat, potrivit comunicatului, directorul general al ADR Centru, Simion Creţu.

La rândul său, primarul orașului Abrud, Nicolae Simina, a precizat că în zona Munților Apuseni nu există un astfel de centru social de zi modern, dotat cu aparatură de ultima generație.

„Seniorii din comunitatea abrudeană sunt în număr de circa 720 de persoane, iar acesta este principalul nostru grup țintă, dar credem că acest grup se va mări de la an la an, după începerea efectivă a activității propuse. Credem că ne vom adresa și persoanelor în vârstă de 65 de ani și peste din localitățile vecine, cum ar fi comuna Roșia Montană, comuna Bucium, comuna Ciuruleasa și comuna Sohodol, adică am putea să oferim aceste servicii sociale către mai mult de 2.140 de cetățeni”, a afirmat edilul din Abrud.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.