Educație

Extensia din Alba Iulia a Universității Tehnice Cluj-Napoca va fi modernizată cu fonduri europene nerambursabile

Sediul din Alba Iulia al Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) va fi modernizat, până în 2023, cu fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 1,9 milioane de euro, potrivit unui comunicat transmis joi de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

„În cadrul unui proiect Regio 2014-2020, instituția de învățământ superior va beneficia de peste 1,9 milioane euro pentru modernizarea și dotarea infrastructurii de educație a extensiei din Alba Iulia aparținând UTCN. Prin semnarea contractului de finanțare, care asigură resursele necesare pentru a moderniza și îmbunătăți condițiile de studiu a mai mult de 550 de studenți, în cadrul proiectului «Dezvoltarea infrastructurii de educație și formare la extensia din Alba Iulia a Universității Tehnice din Cluj-Napoca, în vederea promovării învățământului terțiar universitar», se vor amenaja două amfiteatre, săli de laborator, o bibliotecă și o sală de lectură, prin resursele gestionate de ADR Centru, în cadrul Priorității de investiții 10.1A, Obiectivul specific 10.3 pentru creșterea calității în învățământul universitar”, menționează sursa citată.

Investițiile presupun reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea imobilului situat pe strada Alexandru Ioan Cuza nr. 23. Corpul de clădire supus intervențiilor a avut în trecut destinația de cantină școlară, iar acum, construcția prezintă numeroase degradări. Clădirea nu mai este utilizată de peste cinci ani și nici nu au fost luate măsuri pentru conservarea acesteia.

Prin implementarea proiectului se va realiza reconversia clădirii menționate în noi spații de învățământ universitar. Se vor efectua lucrări de extindere, atât în plan orizontal, cât și pe vertical.

Valoarea totală a cererii de finanțare este de peste 9 milioane de lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate pentru realizarea investițiilor este de peste 8,8 milioane de lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului, reprezentând peste 1,9 milioane de euro.

Echipa de management a universității estimează că data finalizării investițiilor va fi înainte de încheierea anului universitar 2022-2023, adică 30 aprilie 2023.

„Din punct de vedere fizic și funcțional, proiectul presupune dezvoltarea și modernizarea infrastructurii extensiei din Alba Iulia ce aparține de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Structura funcțională propusă pentru construcția modernizată va include, la subsol, spații tehnice cu centrala termică, centrală de ventilație, spații de depozitare etc. Organizarea spațiilor interioare de la parter are în vedere, în primul rând, amenajarea celor două amfiteatre. (…) La etajul 1 vor exista un foyer, casa de scară + ascensor pentru persoane cu dizabilități, o sală de curs cu 62 de locuri, coridor – din care se face accesul în sălile de seminar/laborator și ieșirea pe terasa circulabilă, 2 săli de laboratoare de câte 24 de locuri fiecare și o sală de laborator cu 16 locuri. Clădirea a fost prevăzută cu echipamente și dotări moderne: ascensor pentru 8 persoane, utilizabil de persoanele cu dizabilități locomotorii, iar toate spațiile vor fi prevăzute cu mobilier și echipamente specifice, inclusiv IT”, precizează sursa citată.

Beneficiarii direcți ai acestei investiții sunt cei peste 550 de studenți, masteranzi și doctoranzi ai facultății albaiuliene.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.