Social

Anul acesta, Festivalul Internațional „Lucian Blaga” Sebeș se mută în online

Fotografie de arhivă

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” Sebeș, una dintre cele mai longevive manifestări de profil din România, se desfășoară, anul acesta, în mediul online, fiind accesibile, prin intermediul paginii de Facebook și a canalului de Youtube al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, evenimente desfășurate în anii trecuți.

Pentru a nu anula o manifestare care se desfășoară cu regularitate din 1981, la fiecare început de mai, și pentru se încadra în limitele și restricțiile adoptate în vederea prevenirii extinderii contaminării cu virusul CoVid-19, organizatorii festivalului, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, au propus un altfel de festival, desfășurat în mediul online.

Astfel, vineri, prin intermediul paginii de facebook și a canalului de youtube al Centrului Cultural “Lucian Blaga” au fost postate diverse mesaje – din partea autorităților locale, a membrilor familiei Blaga, a Academiei Române sau a altor colaboratori ai festivalului.

Fotografii alb-negru din povestea Festivalului „Lucian Blaga” vor fi accesibile vineri, de la ora 18,00, pe pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga”, urmând ca de la ora 20,00 să fie transmis un fragment din drama „Meșterul Manole”, regia Florin Coșuleț, piesă înregistrată în mai 2018, în deschiderea celei de-a 38-a ediții.

Tot online, pe facebook și pe youtube, sâmbătă va fi redifuzată conferința susținută în mai 2019 de academician Alexandru Surdu, președintele Secției de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie a Academiei Române, despre „Sistemul filosofic blagian”.

Vor mai fi accesibile diverse comunicări științifice, iar seara, de la ora 20,00, va fi pus în scenă, în aceeași manieră, spectacolul „Tulburarea apelor”, după Lucian Blaga, de regizorul Cosmin Pleșa, care a avut premiera în mai 2018.

Festivalul se va încheia duminică cu retransmiterea spectacolului extraordinar Gheorghe Zamfir i invitații săi – soprana Rodica Gabriela Anghelescu, Alexandru Pal și Orchestra Cazanoi, desfășurat în mai 2019.

Prin Biblioteca Municipală „Lucian Blaga”, Centrul Cultural „Lucian Blaga” a lansat proiectul digitizării publicațiilor festivalului, respectiv revistele „Caietele Blaga” și „Pașii Profetului”, care, începând de vineri, vor fi disponibile online, pe site-ul oficial al instituției și vor putea fi accesate cu titlu de gratuitate.

În condițiile instituirii stării de urgență pe teritoriul României, organizatorii festivalului au procedat la modificarea și completarea regulamentului pentru Concursul Național de Creație Literară și Artă Plastică “Laudă seminelor, celor de față și-n veci tuturor”, în sensul prelungirii termenului de predare al materialelor și al introducerii unei modalități alternative de expediere a lucrărilor. Astfel, cei interesați au posibilitatea să se înscrie și să trimită lucrările, pe adresa de e-mail contact@cclbsebes.ro, până la sfârșitul lunii mai 2020, jurizarea urmând a se desfășura pe parcursul lunii iunie.

„Lucian Blaga rămâne una dintre cele mai emblematice personalități ale culturii românești contemporane, una dintre cele mai importante personalități ale Sebeșului, cu care autoritățile locale se mândresc și pe care le evocăm în mod constant. În semn de respect și prețuire față de prodigioasa activitate și opera monumentală, autoritățile locale continuă, ca o datorie de onoare, proiectul Festivalului «Lucian Blaga» Sebeș. Suntem convinși că ediția din acest an a festivalului, așezată sub cupola «cunoașterii», «creației» și «universalității» spiritului blagian, desfășurată într-o manieră originală și în mai multe etape, va contribui la întărirea legăturilor create de-a lungul ultimelor patru decenii și la generarea unor noi audiențe”, a transmis primarul Dorin Nistor.

Născut la Lancrăm, în 9 mai 1895, Lucian Blaga, care a fost propus pentru Premiul Nobel în 1956, a murit la Cluj-Napoca, pe 6 mai 1961. El a fost înmormântat în satul său natal în ziua în care ar fi trebuit să aniverseze 66 de ani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.