Social

O statuetă veche de aproape două milenii este exponatul lunii mai la muzeul din Alba Iulia

O statuetă din bronz a zeiței Venus veche de aproape două milenii, descoperită anul trecut într-o casă romană din așezarea civilă a castrului Legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum, poate fi admirată, până la sfârșitul acestei luni, în cadrul unei mini-expoziții la Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia.

„Cu ocazia redeschiderii pentru public a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, vă invităm să admirați la parterul instituției exponatul lunii mai – o statuetă votivă din bronz a zeiței Venus, tipul Knidos”, au transmis, miercuri, reprezentanții muzeului.

Potrivit arheologului Anca Timofan, statueta a fost descoperită în toamna anului 2019, într-o casă romană din așezarea civilă a castrului Legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum, în cursul unei cercetări arheologice preventive.

„Este vorba despre zona rezidențială a orașului roman, unde o familie înstărită și influentă, probabil cea a unui oficial local, și-a construit o luxoasă casă de tip domus. Domus era locuința particulară romană situată în mediul urban, cu plan rectangular și numeroase încăperi cu destinație specială pentru folosința membrilor familiei. Aici a fost amenajat un mic loc de cult (lararium), în care se afla statueta din bronz a zeiței frumuseții și a dragostei, care reproduce ipostaza Afroditei din Knidos (Venus este denumirea romană, iar Afrodita, cea folosită în lumea greacă – nota red.)”, a explicat arheologul.

Statuia de cult din Knidos a reprezentat primul nud feminin monumental din arta clasică, fiind realizată din marmură de Paros de către faimosul sculptor atenian Praxiteles în sec. IV înainte de Hristos. Renumită pentru frumusețea ei, opera a fost concepută pentru a putea fi admirată din orice unghi.

„Această statuie a stabilit un canon în reprezentarea nudului feminin și a inspirat mai multe variante. Chiar dacă originalul nu a supraviețuit, tipul iconografic a fost reluat de numeroase copii romane din marmură, bronz sau teracotă. Nuditatea zeiței semnifica nașterea ei divină din mare, dar și rolul ei sacru la Knidos ca Afrodita Euploia, ocrotitoarea navigatorilor. Gestul pudic nu indica rușinea, ci fertilitatea, tinerețea ei eternă prin curățare, purificare și renaștere ritualică”, a adăugat Anca Timofan.

Statueta Venus Knidos de la Apulum are înălțimea de 13,3 centimetri și este datată în a doua jumătate a secolului II – secolului III după Hristos.

După descoperire, a fost adusă la muzeu și restaurată de Dan Anghel, fiind apoi scanată și digitizată 3D de Călin Şuteu și prezentată online în cadrul Colecției Virtuale a MNU Alba Iulia.

Muzeul din Alba Iulia este redeschis din această săptămână.

Vizitatorilor le va fi controlată temperatura la intrarea în instituție și este obligatorie purtarea măștii de protecție. Totodată, este obligatorie păstrarea distanțării sociale de circa doi metri față de alți vizitatori care nu sunt membri ai familiei și față de personalul muzeului cu care se intră în contact. De asemenea, este obligatorie utilizarea sistemelor de dezinfectare puse la dispoziție de către muzeu, respectiv gel dezinfectant, covoraș cu substanțe dezinfectante.

Programul de vizitare al expozițiilor MNU Alba Iulia este de marți până duminică, între orele 10,00 și 17,00, ultimul bilet vândut fiind la 16,30.

Înființat în urmă cu 131 de ani, muzeul din Alba Iulia este un obiectiv care, prin semnificația sa istorică și prin colecțiile pe care le deține, reprezintă una dintre instituțiile culturale de prim rang ale României.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.