Economie

Accidentul de la fabrica de armament din Cugir s-a produs pe linia de fabricație a trasoarelor

Produse la fabricii de armament din Cugir (fotografie de arhivă)

Cele două femei rănite, din care una foarte grav, în deflagrația produsă vineri în incinta unei fabrici de armament din Cugir lucrează ca pirotehniste pe linia de fabricație a trasoarelor, potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei Cristian Simu.

„Sunt angajate pe post de pirotehniste, adică încarcă încărcătură trasoare în gloanțe”, a spus Cristian Simu, originar din Cugir și anterior numirii sale în Ministerul Economiei director la una din cele două fabrici de armament din oraș.

Simu a explicat că s-a produs un „incident” pe linia de fabricație a trasoarelor, incident care a generat un accident de muncă.

„În cursul tehnologiei de încărcare a glonțului, la un moment dat trebuie pusă o încărcătură pirotehnică pentru glonțul trasor. Dumnealor (cele două angajate rănite – nota red.) încărcau această compoziție pirotehnică. Practic, în timpul încărcării cu încărcătură pirotehnică a trasorului, acesta s-a inițiat, a luat foc și a sărit lângă alte trasoare din incintă. A cauzat o ardere violentă a acestor trasoare, ardere violentă care a făcut două victime”, a spus demnitarul.

Secretarul de stat a menționat că, pe lângă ancheta deschisă de procurori, a fost declanșată și o anchetă internă, care va stabili din punct de vedere tehnic ceea ce s-a întâmplat cu exactitate.

Cristian Simu a adăugat că trasorul în cauză a avut o „traiectorie incontrolabilă”, ajungând pe podeaua atelierului, de unde a sărit și a propagat arderea altor trasoare.

În ceea ce o privește pe femeia rănită mai grav, transportată între timp cu un elicopter SMURD la un spital din București, aceasta este într-o stare “destul de delicată” și are arsuri, potrivit unei a doua evaluări medicale, pe mai mult de 70% din corp, a spus Simu. Inițial, s-a avansat că femeia prezenta arsuri pe 40% din corp.

Cealaltă angajată, care are arsuri minore pe un antebraț, a primit îngrijiri medicale la spitalul din localitate, de unde a fost externată.

Potrivit secretarului de stat, într-o fabrică de armament se întâmplă “destul de des” incidente, dar în majoritatea cazurilor ele sunt fără urmări grave.

„Incidente se întâmplă destul de des”

„Aceste incidente de aprindere, din păcate, pot să dea accidente grave. Ţine de temperatură, de umiditate, de felul în care este făcută compoziția, de calitatea materialului care este în compoziție. Este o încărcătură care se aprinde destul de ușor. În majoritatea cazurilor, aceste aprinderi sunt declarate incidente fără niciun fel de probleme pentru personal”, a mai spus Simu.

Două femei au fost rănite vineri într-o explozie, urmată de un incendiu, într-un spațiu al Uzinei Mecanice (UM) Cugir care este dat în folosință Fabricii de Arme pentru testări, după ce tunelul celei de-a doua fabrici de armament a fost afectat în 12 noiembrie 2018 de o altă explozie, în urma căreia o angajată și-a pierdut atunci viața.

Tot la Fabrica de Arme, în mai 2019, un angajat a fost rănit prin împușcare, în timp ce se afla în poligonul de încercări.

În Cugir există două fabrici de armament, UM Cugir și Fabrica de Arme Cugir, desprinse în 2004 din SC Cugir SA, ale cărei baze au fost puse în 1799, în timpul Imperiului Habsburgic, sub denumirea de Fabrica de Fier și Oțel.

Fabrica de Arme Cugir produce pentru piața civilă, americană îndeosebi, arme semiautomate, destinate vânătorii și tirului sportiv. Pe segmentul militar se produc AKM-uri, produse care fac obiectul contractelor externe.

One Comment

  1. Pingback: Femeia arsă în accidentul de la Fabrica de Arme Cugir a murit – Ziarul Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.