Social

Ziua Europeană a Parcurilor. Hartă interactivă în Parcul Natural Apuseni | Video

Bihorenii și turiștii pasionați de natură au la dispoziție o hartă interactivă a Parcului Natural Apuseni, realizată de administrația parcului cu ocazia Zilei Europene a Parcurilor, care a fost marcată pe 24 mai, a anunțat directorul Administrației parcului, Alin Moș.

„În acest an, evenimentul național de sărbătorire trebuia să aibă loc la noi, în Apuseni. De la ministru, cu invitați din toate parcurile din țară, plus oaspeți din străinătate. Din cauza pandemiei, evenimentul s-a amânat pentru anul viitor. Şi acum, gândindu-ne ce am putea oferi publicului larg, ceva interesant, dar online. am realizat această hartă interactivă, pe Google Maps, pentru a le oferi deocamdată 40 de locații amenajate sumar, dar care să fie locuri de reconectare cu natura”, a declarat, pentru Agerpres, Alin Moș.

Potrivit acestuia, sunt locuri în care oricine poate ajunge, ghidat pe hartă, să se bucure de peisaj, de aer curat, de liniște. Administrația parcului a prezentat, în ultima lună, pe pagina sa de socializare, aceste locații, grupate pe teme, cum ar fi apă, aer, pădure, tradiții locale. În fiecare locație a fost construită o băncuță din bușteni sau un alt tip de popas și se află câte un mic panou pe care scrie numele locului, câteva informații generale, dar și un mesaj de suflet pentru cel care a ajuns acolo.

„Lângă albia unui izvor, de exemplu, scrie: «Lasă-ți gândurile să plutească la vale pe unduirile apei și rămâi doar tu singur cu natura». Un alt loc de reculegere a fost cuibărit între rădăcinile unui fag bătrân de câteva sute de ani, din nuiele împletite. Mesajul este: «Așează-te în brațele arborelui bătrân și lasă-l să-ți spună povestea pădurii». Şi altele… Acesta este doar începutul. Acum am început cu aceste 40 de locații, dar sperăm să trecem de o sută. Toate panourile și amenajările au fost realizate din fondurile noastre, din voluntariat Nu am avut resurse alocate, doar din resurse proprii. Ne bucurăm că deja din prima zi avem feed-back de la oameni care au ajuns în munți, ne-au trimis poze pe Facebook, cu mulțumiri și dorința de a vedea mai mult”, a precizat Alin Moș.

Informații mai amănunțite și harta interactivă se găsesc pe site-ul www.parcapuseni.ro.

Un alt eveniment programat inițial pentru sărbătoarea din 24 mai a fost lansarea ultimului documentar despre viața lui Emil Racoviță. Pe site-ul www.parcapuseni.ro se află trailerul acestui film realizat de prof. univ. Gabor Xantus, de la UBB Cluj-Napoca. Alin Moș a conceput prezentarea, fiind înregistrată în limbile română (vocea lui Victor Rebengiuc) și engleză (un ziarist de la National Geographic).

Filmul integral însă nu a fost încă lansat, din cauza unor probleme financiare și deoarece producătorii nu au găsit o casă de distribuție. Potrivit lui Alin Moș, în momentul de față se caută o soluție.

„Filmul este realizat sub patronajul Academiei Române, domnul Xantus fiind și academician și are o durată de două ore. Este cel mai amplu și mai bine documentat material despre viața lui Racoviță. S-a filmat și pe teritoriul Parcului natural Apuseni, dar nu pot să mă laud că a fost o colaborare. Domnul Gabor Xantus și fiul său au toate meritele. Filmul s-a realizat pe trei continente până în Antarctica. Pentru noi este important pentru că Emil Racoviță este, practic, părintele parcului. El a fost primul care a propus un parc în Apuseni. Din acest motiv îl celebrăm”, a declarat Alin Moș.

Parcul Natural Apuseni are o suprafață de 75.784 de hectare, pe trei județe: Bihor, Cluj și Alba, fiind administrat de RNP Romsilva, prin unitatea Administrația Parcului Natural Apuseni (APNA).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.