Social

INSeMEx a finalizat expertiza în cazul deflagrației din 2018 de la Fabrica de Arme Cugir

Organele de cercetare penală au primit rezultatele expertizei tehnice complexe efectuată de către INSeMEx Petroșani în cazul deflagraţiei produse în toamna lui 2018 la Fabrica de Arme Cugir, soldată cu decesul unei angajate, de curând fiind finalizată şi cercetarea realizată de ITM Alba

Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, rezultatele expertizei de specialitate pe care Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSeMEx Petroşani, singurul din ţară care o putea realiza, a efectuat-o în cazul deflagraţiei de la Fabrica de Arme Cugir erau absolut necesare pentru finalizarea anchetelor declanşate în acest caz de către inspectorii de muncă, Poliţie şi Procuratură.

„Organele de cercetare penală au primit rezultatele expertizei tehnice complexă efectuată de către INSeMEx Petroşani, de curând a fost finalizată şi cercetarea realizată de ITM Alba, iar în perioada următoare organele de urmărire penală vor analiza probele şi mijloacele de probă administrate în cauză şi vor dispune măsurile care se impun”, au precizat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Potrivit sursei citate, se efectuează cercetări cu privire la infracţiunile de ucidere din culpă, distrugere din culpă, nerespectare a măsurilor de securitate în muncă şi neluare a măsurilor legale de sănătate şi securitate în muncă de către organele de cercetare penală din cadrul Poliţiei Oraşului Cugir, sub conducerea şi supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

„Urmărirea penală se realizează cu privire la faptă, iar nu cu privire la vreo anumită persoană fizică sau juridică”, au precizat reprezentanţii Parchetului.

O explozie, urmată de incendiu care s-a manifestat cu degajare mare de fum, s-a produs pe 12 noiembrie 2018 la Fabrica de Arme Cugir, într-un tunel de testare a muniției. O angajată, dată inițial dispărută, a fost găsită carbonizată. Femeia ieșise din tunelul de testare a muniției, unde a avut loc explozia, dar s-a întors după telefon, moment în care a fost surprinsă de incendiu, potrivit declarațiilor făcute la vremea respectivă de autoritățile județene.

Tot la Fabrica de Arme, în luna mai 2019, un angajat a fost rănit prin împuşcare, în timp ce se afla în poligonul de încercări.

La sfârșitul lunii trecute, o altă angajată, care lucra ca pirotehnist, a murit în urma unui accident de muncă produs pe linia de fabricație a trasoarelor. Femeia a decedat într-un spital din București, unde a fost internată cu arsuri de peste 80% din suprafața corpului.

Fabrica de Arme Cugir produce pentru piața civilă, americană îndeosebi, arme semiautomate, destinate vânătorii și tirului sportiv. Pe segmentul militar se produc AKM-uri, produse care fac obiectul contractelor externe.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.