Mozaic

O nouă serie de măsuri de relaxare vor fi aplicate de luni în România

Guvernul speră ca astfel de imagini ale pandemiei să rămână doar istorie

O nouă serie de măsuri de relaxare vor fi aplicate de luni pe teritoriul României, între acestea numărându-se deschiderea mall-urilor, cu excepția restaurantelor, cafenelelor, locurilor de joacă, sălilor de jocuri și cinematografelor situate în interiorul acestora, precum și deschiderea piscinelor exterioare și a sălilor de sport/fitness.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, joi, o hotărâre prin care propune Guvernului măsurile de relaxare care se aplică începând din 15 iunie.

Hotărârea privind propunerea unor măsuri de relaxare necesare în contextul epidemiologic actual, aplicabile începând cu data de 15 iunie, precizează că se mărește la 6 numărul de persoane care nu locuiesc împreună și care pot participa la activități recreative și sportive desfășurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeții, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și alte activități recreative și sportive desfășurate în aer liber, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătății, după caz, cu ministrul Tineretului și Sportului, ministrul Mediului sau ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Evenimentele private în spații închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane. Evenimentele private în spații deschise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 50 persoane, prevede hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Crește la 6 numărul de persoane care nu aparțin aceleiași familii și pot circula ori forma grupuri pietonale.

Vor fi reluate activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici. În interiorul centrelor comerciale nu se permite însă activitatea restaurantelor, cafenelelor sau altor asemenea localuri publice, cu excepția celor dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe minime de doi metri între mese și cel mult 4 persoane care nu sunt membri ai aceleiași familii la o masă, precum și exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri și a cinematografelor.

Se reia activitatea operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a ștrandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau sălilor de sport/ fitness, cu obligația respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului Tineretului și Sportului și al ministrului Sănătății.

Potrivit hotărârii, se reia activitatea operatorilor economici care desfășoară activități de tratament balnear, cu obligația respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin al ministrului Sănătății.

De asemenea, se permite desfășurarea activităților în creșe, grădinițe și after-school-uri pe perioada vacanței de vară, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului Educației și Cercetării, al ministrului Sănătății și al ministrului Muncii.

Joi, în ședința de guvern, premierul Ludovic Orban a anunțat că săptămâna viitoare va fi aprobată prelungirea stării de alertă după data de 16 iunie.

„Decizia o vom lua la finalul perioadei pentru care am declarat stare de alertă prin hotărâre de guvern, cu aprobarea Parlamentului. Deci, vom avea ședința de guvern în care vom adopta hotărârea de guvern pentru prelungirea stării de alertă săptămâna viitoare, în prima ședință pe care o vom organiza. Se știe că starea de alertă este instituită până-n data de 16 iunie inclusiv, obligația noastră este să adoptăm hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă până la expirarea perioadei. Adică, hotărârea de guvern va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de 16 iunie”, a explicat Ludovic Orban.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.