Mozaic

Parlamentul a votat impozitarea pensiilor speciale

Plenul Camerei Deputaților a dat, miercuri, vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile și indemnizațiile pentru limită de vârstă.

Au fost înregistrate 307 de voturi „pentru” și unul „împotrivă”.

Conform unui amendament de la PSD, PNL și USR, „pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 și 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depășește suma de 7.001 lei”.

Proiectul, adoptat de Senat în 2019, a fost susținut în plen de toate grupurile parlamentare și introduce noțiunea de „taxă pe veniturile din pensii și indemnizații pentru limită de vârstă”.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, care a condus ședința, a anunțat că joi dimineață va fi o ședință video a Birourilor permanente reunite pe acest subiect.

Deputatul USR Claudiu Năsui a amintit, în cadrul dezbaterilor, că în urmă cu trei ani a inițiat, împreună cu grupul USR, un proiect de desființare a pensiilor speciale, care propunea impozitarea unui prag de peste 3.500 de lei, apreciind că și acest proiect este unul bun, pentru că „pensiile speciale sunt unele furate”.

„Susținem principiul”, a susținut Năsui, care a precizat că „ideea era să nu-l facem pe genunchi. Azi am aflat că vine acest proiect pe ordinea de zi, azi a fost o ședință fulger a Comisiei de buget”. Deputatul USR a susținut că „nu ăsta este un mod corect de a impozita pensiile speciale, dar e bine că le impozităm. Pensiile speciale sunt un furt. Cei care le-au luat au avut suficientă influență prin PSD, PNL”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.