Educație

Universitarii clujeni se pronunță împotriva intruziunii politice în mediul academic

Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca se pronunță pentru apărarea libertății și autonomiei academice și împotriva intruziunii politice sau ideologice asupra mediului științific și academic.

„UBB din Cluj-Napoca se pronunță împotriva oricărui tip de intruziune politică sau ideologică asupra științei/mediului academic. Am constatat cu stupefacție că într-un act legislativ adoptat de Parlamentul României – prin votul acordat în Senatul României pentru modificarea Legii Educației Naționale – se interzic în instituțiile de învățământ, deci și în universități, «activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași»”, se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de UBB.

Potrivit sursei citate, UBB este una din cele mai importante comunități academice din România, cu aproape 50.000 de membri, pe care îi unesc valori comune și respectându-se diferențele, acolo unde apar.

„Dincolo de varietatea opțiunilor ideologice, din punctul nostru de vedere problema majoră în acest caz este că, prin formulările vagi ale legii, pe lângă punerea sub semnul întrebării a unor programe/cursuri/cercetări/specializări universitare deja existente, o teorie academică poate deveni interzisă prin lege! Dar o teorie academică se testează academic și supraviețuiește sau dispare în urma acestor teste derulate în condiții etice, nu altfel! Suntem încrezători că, în ceea ce privește varianta actuală a textului de lege, vorbim despre o scăpare care va fi corectată”, precizează conducerea UBB.

Reprezentanții UBB consideră un astfel de demers riscant pentru știință/mediul academic și cere forurilor competente să prevină crearea unui precedent nedorit pentru mediul academic și activitatea științifică, se mai arată în comunicat.

Până în acest moment, reprezentanții Universității „1 Decembrie” din Alba Iulia nu au formulat o poziție proprie referitoare la acest subiect.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.