Mozaic

Epidemiologul Molnar Geza, despre evoluția pandemiei: „Nu cred că o să mai crească numărul cazurilor”

Molnár Géza (fotografie de arhivă)

Epidemiologul român Molnár Géza apreciază că numărul cazurilor de coronavirus nu va mai crește în următoarea perioadă foarte mult, însă va urma un al doilea val de îmbolnăviri.

Specialistul spune că vor mai exista numeroase cazuri, poate chiar timp de ani de zile, dar nu cu salturi abrupte.

„Nu cred că o să mai crească numărul cazurilor. Este în perioada de scădere a morbidităţii și a ratei de transmisibilitate. Toată lumea a confirmat că rata de transmisibilitate a coborât sub 1. Este 0,9 până la 1,1, depinde de teritoriu. Epidemia e pe cale de disparţie. Dar nu dispare procesul infecţios. Pot să apară în continuare cazuri, dar trendul de scădere a morbidităţii este neântrerut și se continuă mai departe, chiar cu acest episod de 3 zile”, spune Molnár Géza.

El crede însă că vor mai fi câteva episoade, vârfuri, dar nu se vor înregistra mai multe cazuri ca până acum.

„Cu toate probabilitățile, în sezonul epidemic de viroze respiratorii, din noiembrie, decembrie, o să avem și cu infecții cu coronavirus. Dar nu vor fi mai multe de câte am avut până acum. Nu va fi mai grav sau vreun val epidemic mai abrupt decât a fost”, mai spune epidemiologul Molnár Géza.

Când va urma al doilea val de îmbolnăviri?

Un al doilea val ar putea să revină spre sfârșitul anului, estimează specialistul.

„Nu cred că o să crească. Este în perioada de scădere a morbidității și a ratei de transmisibilitate. Epidemia, da, e pe cale de dispariție. Epidemie însemnând pe tot teritoriul național, cu cazuri multe și cu ascensiune. Dar nu e pe cale de dispariție procesul infecțios. Adică, infecțiile pot să apară în continuare, dar trendul de scădere a morbidității este neîntrerupt și continuă mai departe, chiar cu episodul de trei zile de la sfârșitul săptămânii. La nivel mondial, în țările Americii Latine, de la Mexic în jos, e creștere și creștere mare. În Federația Rusă, în India, în țările caucaziene e creștere marcantă. Nu e sigur că nu se reîntoarce puțin și în Australia și Oceania. Deci, momentan, există pandemie, pentru că există cazuri și în Europa, și în Asia, Americi. Cu toate probabilitățile, în sezonul epidemic de viroze respiratorii, de gripă, deci din noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, o să avem de-a face și cu infecții cu coronavirus. Acum avem o oarecare experiență cu această problemă, dar vaccin în mod sigur nu vom avea, după părerea mea. Dar, în schimb, la reîntoarcere și la transformarea ei în sezonieră e mai blândă, deși poate să se realizeze cumuluri de cazuri într-un teritoriu sau altul. Vom rămâne cu coronavirusul probabil ani de zile, dar va deveni episodic, sezonier. Va reveni undeva prin decembrie-ianuarie, după ce își va face rondul în emisefera sudică. Deci, nu va fi o situație mai gravă sau un val epidemic mai abrupt decât cum a fost”, mai spune Molnár Géza.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.