Social

Mii de americani au sărbătorit în stradă abolirea sclaviei

„Să spui că viețile negrilor contează”: prin adunări publice, festive adeseori, mii de americani au marcat vineri împlinirea a 155 de ani de la «Juneteenth» (îmbinarea între luna iunie și data de 19, în engleză), data abolirii sclaviei, pe fondul tensiunilor rasiale care zguduie țara după moartea lui George Floyd, comentează AFP.

„Sunt o femeie de culoare, trăiesc în această țară de 20 de ani și mă aflu aici pentru a spune că viețile negrilor contează, cele ale copiilor și fraților mei, pentru a putea trăi într-o țară sigură”, a declarat pentru AFP Tabatha Bernard, 38 de ani și originară din Trinidad și Tobago, în imensul cortegiu de la New York.

Manifestații cu ocazia „Juneteenth”, acea zi din 1865 când ultimii sclavi au fost eliberați la Galveston, Texas, au fost organizate în cele patru colțuri ale țării.

La Washington, protestatarii denunțând „rasismul, opresiunea și violențele poliției” s-au adunat mai întâi în jurul Memorialului lui Martin Luther King la apelul jucătorilor profesioniști din cluburile locale de baschet.

În apropierea Casei Albe, manifestația a fost festivă în nou numita „Black Lives Matter Plaza” unde sute de persoane au dansat în sunete de Go-go Music înainte de a defila pe străzile din centrul capitalei federale.

„Nu vom putea elimina toți polițiștii rasiști”, a explicat Joshua Hager, 29 de ani, dar „vrem ca majoritatea să fie concediați și să fie trași la răspundere”.

Partenera sa, Yamina BenKreira, și-a exprimat dorința ca istoria afro-americanilor să fie predată mai bine pentru ca tinerii „să conștientizeze” aceste discriminări.

În ultimele săptămâni, apelurile în favoarea demontării monumentelor în amintirea soldaților confederați prezente peste tot în sudul țării, s-au înmulțit.

La rădăcinile acestei mișcări care a redeschis rănile rasiale din America: moartea lui George Floyd, un afro-american de 46 de ani, asfixiat sub genunchiul unui polițist alb în timpul arestării sale la sfârșitul lunii mai la Minneapolis.

La 60 de ani după mișcarea pentru drepturi civile, minoritatea de culoare din SUA (13% din populație) a fost ocolită de prosperitate. Mai săracă, mai bolnavă, aceasta este subreprezentată la nivel politic și este victima încarcerărilor în masă.

Manifestații uriașe, uneori umbrite de violențe, pentru a denunța această situație au continuat după uciderea unui alt afro-american, Rayshard Brooks, la 12 iunie de către poliția din Atlanta.

Ca și la Minneapolis, polițistul în cauză a fost demis și apoi inculpat pentru crimă.

Într-o altă afacere, primăria orașului Louisville, în Kentucky, a anunțat concedierea unui polițist implicat în moartea unei infirmiere afro-americane, Breonna Taylor, ucisă în apartamentul său în martie.

Dacă a denunțat moartea lui George Floyd și Rayshard Brooks, președintele Donald Trump mai degrabă i-a atacat pe manifestanți, lansând constant apeluri la „lege și ordine”.

Miliardarul republican care candidează pentru al doilea mandat își reia mitingurile de campanie sâmbătă la Tulsa, în Oklahoma. El a provocat indignare alegând inițial data simbolică de 19 iunie și a fost nevoit să îl amâne pentru a doua zi.

Orașul este marcat de amintirea uneia dintre cele mai grave revolte rasiale din istorie, când până la 300 de afro-americani au fost masacrați de o mulțime de albi în 1921.

De teama unor altercații în contextul în care peste 100.000 de persoane sunt așteptate în comitatul cu 650.000 de locuitori, primarul a decretat stare de asediu parțială până duminică, dar președintele SUA a obținut anularea acesteia.

„Distrați-vă bine!”, le-a scris el pe Twitter partizanilor săi.

În ajunul acestui miting, în cursul căruia Donald Trump speră să dea un nou elan campaniei sale, „Juneteenth” a dat loc unei sărbători în stradă familiale.

Chris, un afro-american de 30 de ani, l-a luat în derâdere de președintele care afirmă că a făcut „foarte celebră” această sărbătoare. „Niciunul dintre partizanii săi nu poate pretinde să ignore trecutul rasist al măreței sale Americi”, a spus el.

Joe Biden a calificat afirmațiile adversarului său la prezidențialele din noiembrie ca „grotești”.

Descendenților lui Harriet Tubman și Frederick Douglass, doi foști sclavi de culoare simboluri ale aboliționismului, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama le-a exprimat în această zi de comemorare “încrederea” sa în urmărirea justiției rasiale în Statele Unite.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.