Educație

Majoritatea elevilor admiși la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia sunt fete

Mai mult de o jumătate dintre cei 120 de elevi admiși în acest an la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, proveniți din 24 de județe și municipiul București, sunt fete, una dintre acestea având și singura medie de 10.

„120 de elevi din 24 de județe și din municipiul București au fost admiși în acest an în Colegiul Național Militar «Mihai Viteazul» din Alba Iulia. Din numărul total al candidaților admiși, 63 sunt fete, iar 57 băieți”, se menționează într-un comunicat transmis, marți, Agerpres, de instituția de învățământ militar.

Potrivit sursei citate, cei mai mulți elevi provin din județele Alba (27), Hunedoara și Mureș (câte 10), Maramureș (9), Cluj (8), Argeș, Sălaj și Timiș (câte 6). Restul elevilor admiși provin din Bistrița Năsăud, Vâlcea, Satu Mare, Sibiu, Bihor, Brașov, Covasna, Gorj, Arad, Bacău, Caraș-Severin, Dâmbovița, Harghita, Iași, Olt, Vrancea și municipiul București.

Elevii admiși în acest an la colegiul militar din Alba Iulia au avut medii de admitere cuprinse între 9,15 și 10. La fete, prima medie a fost 10, iar la băieți 9,99. Media de admitere s-a calculat ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care a avut o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor V – VIII, care a avut o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Colegiile militare din România școlarizează și fete începând din anul 2001. Până în 2016, fetele au avut la dispoziție, la Colegiul din Alba Iulia, câte 20 de locuri, iar băieții, câte 100. Din 2017, fetele nu mai concurează pe un număr fix de locuri, nemaifiind distincție între ele și băieți, candidând astfel „la comun”.

2 Comments

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.