Economie

Cum să furi un milion. Cuplu din Alba Iulia reținut pentru delapidare

Doi soți din Alba Iulia au fost reținuți de polițişti pentru că şi-ar fi însuşit peste 1 milion de lei prin comiterea unor fapte de delapidare, înşelăciune, fals şi alte infracțiuni şi, de asemenea, ar fi încercat şi să obțină, în mod fraudulos, peste 2,6 milioane de lei, prin falsificarea unor titluri de credit.

Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Alba, în urma cercetărilor efectuate a rezultat bănuiala rezonabilă că, în perioada 2018 – 2019, cei doi soți, în calitate de administratori ai mai multor societăți comerciale, folosindu-se de documente false sau prin practici comerciale incorecte, ar fi reuşit să îşi însuşească, pentru a folosi în scop personal, 376.000 de lei şi ar fi cauzat partenerilor lor de afaceri prejudicii în valoare de 819.058 de lei.

„De exemplu, bărbatul ar fi retras suma de 376.000 de lei din contul firmei, care era poprit de un executor judecătoresc, cu justificarea că aceasta din urmă va fi folosită la plata salariilor angajaților. Pentru a intra în posesia banilor, bărbatul s-ar fi folosit de state de plată fictive. Ulterior, suma de bani şi-a însuşit-o şi ar fi folosit-o în scop personal. De asemenea, cei doi soți ar fi creat relații comerciale fictive între societățile administrate, cu scopul de a retrage toate sumele de bani şi activele societății comerciale ale cărei conturi şi active erau urmărite de creditori. Ar fi folosit bilete la ordin şi ar fi reuşit, în acest fel, să cauzeze creditorilor un prejudiciu de 819.058 lei”, se precizează în comunicat.

Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat şi că părți sociale deținute în cadrul unei societăți comerciale ar fi fost transmise fictiv unei persoane, precum şi faptul că, în încercarea de a induce în eroare un executor judecătoresc, ar fi fost emis un bilet la ordin fals, prin care era invocată o presupusă datorie de 2.632.000 de lei în favoarea unei societăți comerciale ai cărei administratori erau tot cei doi soți.

Pentru obținerea de probe, polițiştii au efectuat opt percheziții, din care şapte în Alba Iulia şi una în Cluj Napoca, şi au ridicat documente de evidență contabilă, mijloace electronice de stocare a datelor şi sume de bani, care au fost indisponibilizate (43.500 lei, 7.060 euro, 40 lire sterline şi 5 dolari). Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale.

Cei doi soți, de 47, respectiv 36 de ani, au fost reținuți de polițişti, fiind bănuiți de delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, transmiterea fictivă a părților sociale, tentativă la înşelăciune, complicitate la înşelăciune şi falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată. Urmează ca cei doi să fie prezentați în fața magistraților, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru stabilirea întregii activități infracționale a celor două persoane vizate de anchetă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.