Administrație

Marcel Boloș crede că ideea de „smart village” ar putea fi implementată la nivel național

Primarul Gheorghe Damian (primul din stânga), ministrul Ioan Marcel Boloș (al treilea) și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel (al cincilea) discutând despre smart village

Ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, prezent, miercuri, în Ciugud, unde au fost implementate, în premieră pentru mediul rural, o serie de soluții inteligente, a anunțat că va propune ca conceptul de „smart village” să fie program național adresat tuturor celor care vor să urmeze exemplul comunei din Alba.

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate la finalul evenimentului „Smart Village – soluții de digitalizare a serviciilor de cadastru și publicitate imobiliară”, Ioan Marcel Boloș a afirmat că Ciugud este un „exemplu de bună practică”, în România implementându-se astfel, pentru prima dată, conceptul de „sat inteligent”.

„Noi, în prezent, derulăm negocierile cu Comisia Europeană și, în cadrul acestor negocieri, o componentă importantă o ocupă partea de digitalizare – și am avut, până acum, negocieri pe partea de ‘smart city’. Astăzi, domnul primar (al comunei Ciugud – nota red.) ne-a convins că se poate și implementa ideea de ‘sat inteligent’ și că prin acest nou concept, pe care îl încercăm, începând de astăzi, să îl susținem și la nivelul României, se pot aduce servicii deosebit de importante pentru locuitori, de la ceea ce înseamnă casele inteligente autonome din punct de vedere energetic până la digitalizarea serviciilor publice locale pe care le asigură Primăria, iluminat public inteligent și tot ceea ce ține de conceptul de ‘smart village’ și de componentele pe care le are acest concept”, a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Boloș a adăugat că România se află în plin proces de negociere pentru următoarea perioadă de programare.

„Guvernul României, pe ceea ce înseamnă digitalizare, a declarat digitalizarea ca și un obiectiv strategic național, pentru ca să avem parte de ceea ce înseamnă simplificare, debirocratizare și o utilizare eficientă a serviciilor publice care se adresează oamenilor. Dezvoltarea regională are în această perioadă de negociere propus un buget de aproximativ 13 miliarde de euro. Înseamnă o propunere de creștere a bugetului față de actuala perioadă de programare de aproximativ 5 miliarde de euro. Acest lucru înseamnă că guvernul este aproape de autoritățile locale și susține toate demersurile pe care le fac autoritățile locale pentru ca serviciile publice să fie cât mai aproape de cetățeni. Așadar, în premieră, putem spune că, începând de astăzi și cu ocazia acestui eveniment, vom propune, și desigur după discuțiile pe care le vom avea la nivelul Guvernului României, vom propune ca ideea aceasta de ‘smart village’ să fie program național adresat tuturor celor care vor să urmeze exemplul comunei Ciugud”, a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Legat de evenimentul la care a participat, la care a fost prezent și președintele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Laurențiu Blaga, prilejuit de finalizarea cadastrului general în Ciugud, Boloș a apreciat că „nu este puțin lucru” să ai 14.000 de imobile și peste 4.000 de hectare de teren care să fie complet digitalizate.

La rândul său, primarul din Ciugud, Gheorghe Damian, a afirmat că faptul că comunitatea pe care o reprezintă a fost aleasă studiu de caz în ceea ce privește promovarea conceptului de „sat inteligent” este o „recompensă” și o „încurajare” pentru a atrage mai multe fonduri europene.

„Nu ni se pare normal ca doar orașele să fie inteligente, atâta timp cât aproape jumătate din populația țării trăiește în mediul rural, atâta timp cât 80% din terenul acestei țări este în mediul rural”, a spus edilul.

Autoritățile din comuna din Alba au lansat în 2018 conceptul „Ciugud – Smart Village” ca soluție de digitalizare a serviciilor publice și de dezvoltare a satului românesc. Administrația locală din Ciugud a implementat în ultimii ani soluții inteligente prin care a digitalizat numeroase servicii publice, precum plata taxelor și impozitelor locale, depunerea și obținerea unor acte sau interacțiunea cu funcționarii publici printr-o aplicație smart.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.