Mozaic

Reformismul în vremea crizei. Președintele Iohannis crede că reformarea sistemelor publice nu mai poate fi amânată

Fotografie de arhivă

Reformarea marilor sisteme publice nu mai poate fi amânată la nesfârşit, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

„Această pandemie ne-a pus în faţă tabloul a 30 de ani de eşecuri în organizarea şi administrarea statului român. Sunt carenţe majore, imposibil de suplinit în doar câteva luni. Efortul de construcţie a unui stat eficient va fi unul de durată, de aceea reformarea marilor sisteme publice nu mai poate fi amânată la nesfârşit. Paşii mari care s-au făcut acum în direcţia unei ample digitalizări, de exemplu, trebuie continuaţi în mod accelerat”, a declarat Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.

Președintele a mai spus că pandemia a scos la iveală o serie de fragilităţi sistemice

„O economie naţională puternic dezechilibrată, lipsa investiţiilor publice, productivitate scăzută şi o capacitate administrativă redusă. Criza CoVid-19 a pus o presiune uriaşă pe marile sisteme publice care ani la rând au fost subfinanţate şi uneori gestionate fără simţ de răspundere. Diletantismul şi lipsa de responsabilitate a guvernărilor anterioare au avut un impact negativ asupra capacităţii statului de a răspunde unei asemenea ameninţări”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a amintit de decretul pe care l-a semnat în martie, privind instituirea stării de urgenţă, pe teritoriul României.

„Pericolul unei răspândiri masive a virusului a putut fi evitat doar prin adoptarea de măsuri ferme”, a subliniat el, în acest context.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.