Politică

Mai pot fi ținute alegerile locale? Ce spune vicepremierul Turcan

Raluca Turcan crede că organizarea alegerilor locale în toamnă „poate fi făcută în condiții de sănătate publică optime”.

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, sâmbătă, că organizarea alegerilor locale în toamnă este „o necesitate”, menționând că „poate fi făcută în condiții de sănătate publică optime”.

Întrebată, la Digi 24, dacă se vor ține alegerile locale, vicepremierul a spus: „În mod normal ar trebui să se țină… Mi-e greu să afirm dacă aș vrea să se țină alegerile, cert este că e o necesitate organizarea alegerilor. Mandatul aleșilor locali a fost prelungit până cel târziu spre finalul anului, de asemenea, mandatul parlamentarilor expiră la finalul anului”.

Turcan a amintit că există precedente în alte țări, unde s-au desfășurat alegeri, și „nu se poate demonstra că organizarea alegerilor a fost la originea creșterii numărului de cazuri” de SARS-Cov-2.

Vicepremierul a precizat că, în momentul de față, „organizarea în sine a alegerilor poate fi făcută în condiții de sănătate publică optime, adică, toate birourile secțiilor de votare să aibă o dispersare optimă a membrilor secțiilor de votare corespunzătoare, să se dezinfecteze instrumentele cu care se votează și, practic, oamenii să se ducă în procesul electoral fără a fi supuși niciunui pericol”.

În opinia Ralucăi Turcan o îngrijorare, „și pentru noi, și pentru specialiști, este pregătirea alegerilor, modul în care partidele își vor face campanie, pentru că nu toți înțeleg că trebuie să se readapteze și că pot să folosească mult mai mult comunicarea online, pot să folosească mai mult platformele sociale”.

„Eu cred că organizarea alegerilor ar trebui să reprezinte o prioritate și să evaluăm pericolul organizării alegerilor sub impactul sănătății publice a oamenilor, însă mi-e greu acum, nu am toate datele să vă spun dacă este extrem de periculos sau nu să organizezi alegeri. Datele și precedentele ne arată că poți să organizezi alegeri. Eu cred că i-am obișnuit deja pe oameni că acest Guvern pune sănătatea publică pe primul loc”, a concluzionat Turcan.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.