Educație

Guvernul susține inițiativa privată în educație prin accesarea de finanțări europene

Deputatul PNL Florica Cherecheș, vicepreședinte al Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților, a anunțat, miercuri, că unitățile de învățământ private au la dispoziție finanțare pentru proiecte de investiții în creșterea calității actului didactic, urmând să apară, în curând, și un ghid al solicitantului.

„Acum este vorba despre încurajarea inițiativei private în educație, subliniez. Anunțăm aceste măsuri ale guvernului liberal pentru susținerea inițiativei private în educație prin posibilitatea accesării de finanțări europene. Învățământul se poate adapta rapid la noile cerințe apărute în urma epidemiei. În curând, cei care vor avea proiectele deja schițate vor putea să și le definitiveze rapid, pentru că vor avea acces la un ghid al solicitantului unde vor putea vedea exact pașii de parcurs, iar ulterior o platformă online unde vor depune proiectele. Pe de altă parte, pentru învățământul de stat, care este de asemenea o prioritate, guvernul își propune, pentru perioada 2021-2027, să majoreze gradual alocările”, a declarat, pentru Agerpres, Florica Cherecheș.

Potrivit acesteia, educația este unul dintre domeniile cele mai afectate de criza generată de noul coronavirus, iar sistemul de educație, „greu încercat” în această perioadă, poate fi susținut cu ajutorul unor investiții masive în învățământul privat, în special în digitalizare, pentru a sprijini educația la distanță în situații dificile, de exemplu, din punct de vedere epidemiologic. De asemenea, pot fi puse în practică, prin investiții, proiecte de susținere a pregătirii tinerilor, dar și a celor care vor să învețe alte meserii pentru viitoarele job-uri.

Proiectele includ o gamă largă de posibile investiții, potrivit OUG, aplicațiile putând fi pentru „servicii de educație: creșe și grădinițe, școli”.

Domeniile de activitate eligibile, potrivit deciziei Guvernului, sunt: „Învățământ preșcolar, învățământ primar, învățământ secundar general, învățământ secundar, tehnic sau profesional, învățământ superior non-universitar, învățământ superior universitar, învățământ în domeniul sportiv și recreațional, învățământ în domeniul cultural (limbi străine, muzică, teatru, dans, arte plastice etc.), școli de conducere (pilotaj), alte forme de învățământ, activități de servicii suport pentru învățământ”.

Astfel, cei care vor să investească în creșterea calității actului didactic pot beneficia de finanțări substanțiale pentru a-și atinge obiectivele. Ordonanța de Urgență privind granturile oferă, și pentru învățământ, posibilitatea accesării de fonduri nerambursabile pentru capitalul de lucru care au valoare cuprinsă între 2.000 și 150.000 euro și, de asemenea, fonduri între 50.000 și 200.000 de euro pentru capitalul de investiții.

Cei care vor să acceseze granturile pentru capitalul de lucru trebuie să știe că vor fi nevoiți să participe cu o finanțare de 15% din valoarea grantului solicitat. De asemenea, cei care doresc să acceseze granturile pentru capitalul de investiții trebuie să vină cu un aport de 15% (pentru regiunile mai slab dezvoltate) și, respectiv, 30% pentru beneficiarii din regiunea București- Ilfov.

Deputatul a mai precizat că, pentru învățământul de stat, guvernul își propune prin programul de investiții ca, în perioada 2021-2027, să majoreze gradual alocările pentru sistemul de învățământ și de cercetare, prin utilizarea tuturor resurselor financiare care pot fi angrenate în acest sens: alocări de la bugetul de stat; fonduri externe nerambursabile; fonduri rambursabile sub forma împrumuturilor de la instituții financiare internaționale; fonduri private, inclusiv sub forma parteneriatelor public-private.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.