Administrație

Sebeșul a câștigat proiectul de restaurare a Casei Zápolya

Proiectul de restaurare a Casei Zápolya din Sebeș a fost declarat câștigător de către Ministerul Culturii, obținând 80 de puncte, informează Primăria municipiului Sebeș. Valoarea estimată a proiectului este de 190.400 lei, din care, 140.000 lei finanțarea solicitată, restul de 50.400 lei reprezentând contribuția proprie.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă valorificarea resurselor culturale, a elementelor de identitate locală, regională, națională, dublat de obiectivele specifice care vizează protejarea și punerea în valoare a patrimoniului istoric și cultural și conștientizarea importanței acestuia de către comunitate, crearea cadrului tehnic și documentar pentru realizarea lucrărilor de reabilitare, conservare și punere în valoare a monumentului istoric Casa Zápolya, sediu al Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, precum și angajarea comunității locale în acțiunea de protejare a monumentelor istorice.

Proiectul de finanțare „Elaborare documentații tehnico-economice pentru restaurare, consolidare și punere în valoare Casa Zápolya – Muzeul Municipal „Ioan Raica”, Municipiul Sebeș” a fost depus la data de 1 iulie 2020, în baza temei de proiectare pentru obiectul de investiții menționat, aprobată de Consiliul Local al Municipiului Sebeș, prin Hotărârea numărul 144/2020.

Proiectul elaborat și depus spre finanțare de municipiul Sebeș este urmare a apelului național de proiecte susținute din Timbrul Monumentelor Istorice (sesiunea mai-iulie 2020), lansat de Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului (INP), în vederea pregătirii documentațiilor tehnico-economice necesare lucrărilor de restaurare a Casei Zápolya, monument istoric de categoria A, înscris în Lista Monumentelor Istorice din România (cod AB-II-m-A-00354), edificiu care acum adăpostește Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Ce este Casa Zápolya

Edificiul care adăpostește astăzi Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, Casa Zápolya, proprietate a Municipiului Sebeș din anul 2019, este cea mai importantă clădire laică din oraș, în care a locuit și s-a stins din viață ultimul voievod al Transilvaniei și rege al Ungariei, Ioan Zápolya (1487-1540) și în care s-au desfășurat lucrările dietelor din anii 1547, 1550, 1552, 1556, 1557, 1657 și 1659, în cadrul cărora s-au luat hotărâri importante pentru Transilvania (la cea din anul 1659 adoptându-se prima stemă a Principatului Transilvaniei).

Ridicat în mai multe etape, începând cu ultimii ani ai secolului al XIV-lea, edificiul prezintă în alcătuirea sa coexistența unor elemente arhitecturale, de structură și decorative, specifice stilurilor gotic și renascentist. Începând cu anul 1951, edificiul adăpostește colecțiile muzeului local redenumit, din anul 2001, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.