Social

La Muzeul Național al Unirii a fost vernisată o expoziție dedicată furcii de tors

O mini-expoziție dedicată furcii de tors de pe Valea Sebeșului a fost vernisată marți la Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia, care deține o colecție bogată de exponate etnografice.

Exponatul lunii septembrie la MNU Alba Iulia este o furcă de tors cu aripi, folosită în județele Alba, Hunedoara și Sibiu.

„La executarea acestei furci era, de preferat, lemnul de paltin, pentru că e mai ușor de prelucrat și e un lemn mult mai deschis la culoare. Mai întâi, lemnul de paltin se crăpa cu toporul, iar apoi era folosit briceagul, pentru cioplire, apoi cuțitașul, scoaba și, la urmă, fierăstrăul”, a explicat muzeograful Adriana Țuțuianu. Ea a menționat că erau preferate ornamentele geometrice, vegetale și animale.

„Foarte interesant la această furcă este faptul că era și un simbol al dragostei. De obicei, ciobanii care mergeau la munte începând cu sărbătoarea Sf. Împărați Constantin și Elena și coborau la Sf. Dumitru făceau aceste furci pentru iubitele sau pentru logodnicele lor. În cazul în care ei știau să scrie, pe furcă apar anul, numele iubitei, dar și versuri de dragoste. De obicei, erau date în șezătoare acelor iubite”, a spus Adriana Țuțuianu.

Muzeograful a explicat că furca de tors este o unealtă folosită la torsul firelor, atât de proveniență animală, dar și de proveniență vegetală.

„Dimensiunile unei furci variază în funcție de ce era ea folosită, plecând de la 80 de centimetri până la 2,60 metri. Furcile scurte erau folosite de femeile care păzeau turmele de animale la munte. Erau purtate la brâu și, în timp ce păzeau, și torceau. Mai erau furci foarte lungi care erau înfipte în pământ sau furci cam la 1,70 metri care se țineau între genunchi. Foarte interesante erau furcile care erau sprijinite peste umeri. Aceste furci sunt de influență maghiară, săsească și secuiască”, a spus Adriana Țuțuianu.

Muzeograful a mai precizat că în prezent pe Valea Sebeșului mai există un singur meșter care mai confecționează furci de tors.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.