Politică

Primarul din Ciugud vrea să construiască o nouă școală

Edilul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, candidat independent pentru un nou mandat de primar, a anunțat, marți, că în următorii ani vrea să construiască o nouă școală, mai mare, după ce prima unitate de învățământ smart din mediul rural din România ar fi prea mică pentru numărul elevilor care se reîntorc, din Alba Iulia, să învețe în satul natal.

„De ce este nevoie de o nouă școală? După ce am construit prima școală smart din mediul rural din România, copiii noștri, care studiau până acum în școlile de la oraș, se întorc acasă. Astfel, dacă anul trecut porneam de la 108 copii, numărul elevilor care au ales școala smart ajunge acum la aproape 160. Suntem atât de fericiți că școala noastră ne rămâne mică, încât am început să căutăm sursele de finanțare (europene și private) pentru o nouă școală, mai mare, mai frumoasă și care să demonstreze că nu lăsăm să piară școala de la țară”, a transmis, pe pagina sa de socializare, Gheorghe Damian, aflat în funcție din anul 2000.

Edilul a menționat că vechea școală va fi păstrată și transformată, cel mai probabil, într- un centru educațional de tip after school și pentru cultivarea aptitudinilor copiilor.

„Vrem să construim o școală care să fie în directă armonie cu natura, deschisă spre tehnologie și spre viitor, dar care să ofere condiții și pentru a pregăti copiii pentru viață. Avem curajul să vorbim despre tot ceea ce înseamnă inteligență multiplă? de la inteligența logică până la inteligența emoțională. Avem curajul să facem o școală multifuncțională care să îmbine educația, cultura, sportul și sănătatea într-un mix perfect. Avem curajul să ne stabilim ca țintă nu note și învățare mecanică, ci fericirea și pregătirea pentru viață a copiilor noștri”, a adăugat Gheorghe Damian.

El a apreciat că acesta poate va fi „cel mai greu proiect” al administrației de la Ciugud, subliniind însă că cei de aici au înțeles cuvintele lui Spiru Haret – „Cum arată astăzi școala va arăta mâine țara„.

Cu cinci mandate la activ, Gheorghe Damian este unul dintre cei doi candidați la funcția de primar al comunei Ciugud la actualele alegeri locale.

În Ciugud funcționează din anul școlar precedent prima școală de tip smart în mediul rural din România. Inițial, autoritățile aveau în plan doar o reabilitare a clădirii școlii din centrul de comună, construită înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, însă, după ce constructorul nu a reușit să dea în folosință la termen lucrarea, a apărut, din mers, ideea implementării unor soluții inteligente. Investiția s-a ridicat la aproximativ un milion de euro.

Comuna Ciugud este un promotor activ al modernizării administrației publice locale, lansând în 2019 conceptul „Smart Village” ca soluție de digitalizare a serviciilor publice și de dezvoltare a satului românesc. Ciugud mai este cunoscută ca și comuna din România care a atras cele mai multe fonduri europene.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.