Politică

Alegeri locale 2020. PNL a câștigat în 60 din cele 78 de unități administrativ-teritoriale

Partidul Național Liberal (PNL) a câștigat în Alba în 60 din cele 78 de unități administrativ-teritoriale, printre care în 3 municipii și 6 orașe, mai puțin în mediul urban în municipiul reședință de județ Alba Iulia și Teiuș, potrivit rezultatelor parțiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă.

Astfel, candidații liberali au fost preferați în municipiile Aiud, Blaj și Sebeș și în orașele Abrud, Baia de Arieș, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Zlatna. Față de alegerile din 2016, PNL a obținut victorii în Abrud și Câmpeni.

Pentru prima dată, PNL pierde alegerile în Alba Iulia, unde a avut cele mai multe voturi candidatul Alianței USR-PLUS, Gabriel Pleșa, liberal până la începutul acestui an. Candidatul USR-PLUS a fost preferat și de alegătorii din comuna Lupșa.

Partidul Social Democrat are un singur oraș în care candidatul social-democrat a fost preferat, în Teiuș, unde Mirel Vasile Hălălai a obținut cel de-al treilea mandat consecutiv de primar.

Liberalii au câștigat în 51 de comune din Alba.

Pe lângă orașul Teiuș, PSD a avut cele mai multe voturi în 7 comune.

În comunele Câlnic, Ciugud și Întregalde au fost preferați candidații independenți. UDMR a câștigat în Lunca Mureșului și Rimetea, cu populație preponderent maghiară. Câte un mandat de primar obțin ALDE, AUR și PMP.

În altă ordine de idei, în cele 78 de UAT-uri, femeile au ieșit pe primul loc în 8 dintre acestea, respectiv în municipiul Aiud și în comunele Cergău, Crăciunelul de Jos, Doștat, Şibot, Şpring (PNL), Întregalde (independent) și Lunca Mureșului (UDMR).

Prezența la vot a fost în Alba de 50,12%.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.