Economie

Autoritățile române estimează o contracție economică de 4% în acest an

Contracția economiei ar putea fi depăși ușor 4% în acest an, a afirmat joi ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu

Contracția economiei ar putea fi depăși ușor 4% în acest an iar importantă este acum viteza de revenire, de aceea Guvernul a investit foarte mult în acest an, pentru a substitui căderea cererii private prin investiții de la buget, a afirmat joi ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, la „Banking Forum Online”.

„Cred că noi am eliminat scenariile cele mai pesimiste. Noi estimăm o contracție economică de aproape 4% și s-ar putea să fie puțin mai mare. Nu văd un dezastru aici pentru că e vorba de 2020 când toată lumea știe că la nivel global o să fie contracție economică. Cel pe care îl văd eu este legat de viteza de revenire în ceea ce privește 2021. Deci 2020 este închis. Nu mai avem aici ce să mai facem. Nu mai aveam ce să mai facem din momentul în care am închis economia două luni de zile. În acel moment am spus clar că va fi greu pentru 2020. Contează foarte mult viteza de revenire. Și aici este riscul și depinde foarte mult de noi. De aceea Guvernul a investit foarte mult în acest an. A trebuit să substituim căderea cererii private prin investiții de la buget. De aceea după nouă luni de zile am investit 30 de miliarde de lei în economie. Mai mult decât anul trecut pentru aceeași perioadă cu 7 miliarde de lei. E cea mai mare sumă investită în ultimii 10 ani și mai mult decât s-a investit în tot anul 2016 și 2017, de exemplu. Deci cheia și pe ce mizăm noi este să avem forța și să menținem investițiile, mai avem anul acesta în buget încă 20 de miliarde de lei de investit pentru 2020, ca să putem să furăm startul oarecum în 2021”, a spus Florin Cîțu.

El a menţionat că obiectivul este acela ca 2021 să anuleze scăderea economică din 2020.

„Să presupunem că avem o scădere de 4% în 2020. Aș vrea ca în 2021 să fie cel puţin o creștere de 4% pentru ca, după ce tragem line 2020 și 2021, cel puţin să nu fi pierdut nimic în această perioadă pentru că este important cum construiești perioada următoare”, a mai declarat Florin Cîțu.

Potrivit celor mai recente estimări ale Băncii Mondiale, economia românească ar urma să se contracte cu 5,7% în 2020, dar va înregistra o relansare de 4,9% în 2021.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.