Social

Centrul de recuperare din Galda de Jos a fost carantinat

Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Galda de Jos

Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Galda de Jos, unde au fost depistați cu noul coronavirus 132 de beneficiari și angajați, va fi carantinat, potrivit unei decizii adoptate, sâmbătă seara, în cadrul unei ședințe extraordinare, de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba.

Astfel, Direcția de Sănătate Publică (DSP) va dispune „de îndată” măsura carantinării CRRN Galda de Jos, va desfășura anchetele epidemiologice și va monitoriza „permanent” situația epidemiologică, până la închiderea focarului de SARS-CoV-2.

Pentru gestionarea situației de risc epidemiologic înregistrat la nivelul Centrului din Galda de Jos, începând de duminică, purtarea măștii de protecție facială este obligatorie în spațiile deschise de pe domeniul public, pe o rază de 500 m în jurul instituției. Poliția și Jandarmeria vor intensifica activitățile de verificare a respectării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus la nivelul localității Galda de Jos.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) „va dispune de îndată măsuri pentru întocmirea unor scenarii de risc, pentru toate Centrele de îngrijire aflate în administrare, având la bază numărul de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 și gravitatea acestora”.

Până la închiderea focarului, DGASPC va asigura personalul medical necesar gestionării situației de risc epidemiologic la nivelul CRRN Galda de Jos. Pacienții asimptomatici și cei care manifestă forme ușoare ale îmbolnăvirii vor fi supravegheați și vor beneficia de asistență medicală specifică în cadrul Centrului, iar cei care dezvoltă forme medii de îmbolnăvire vor fi transferați la Spitalul Municipal Aiud, Secția Psihiatrie, unde vor beneficia de tratamentul specific. Pacienții care dezvoltă forme grave de îmbolnăvire vor fi transferați la Secția ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență.

CJSU a mai dispus ca la Spitalul Municipal Aiud să fie operaționalizate la nivelul Secției Psihiatrie 30 de paturi pentru tratarea bolnavilor psihiatrici infectați cu SARS-CoV-2, precum și 2 paturi specifice ATI.

Potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă seara de DGASPC, bilanțul infectărilor la centrul rezidențial din Galda de Jos se ridică la un număr de 103 beneficiari și 29 de angajați, din 180 de persoane adulte cu dizabilități, respectiv 170 de salariați.

Sursa citată susține că s-au dispus o serie de măsuri începând cu luna martie în toate centrele rezidențiale pentru persoane adulte cu dizabilități din structura instituției, conform planurilor de măsuri de continuitate a activității, avizate de DSP.

„În urma situației de la centrul din Galda de Jos, DGASPC a decis delegarea unui număr de 3 medici, care, împreună cu medicul centrului și asistentele medicale, să asigure monitorizarea permanentă a stării de sănătate a beneficiarilor. ținând cont de patologia persoanelor ocrotite în cadrul acestuia, personalul de specialitate este în legătură permanentă cu un medic infecționist și medicul de familie, în vederea stabilirii schemei de tratament adaptată fiecărui beneficiar, conform simptomelor”, se mai precizează în comunicat.

Focarul de la Galda de Jos este cel mai mare înregistrat în Alba de la începutul pandemiei.

În total, în județul Alba, au fost 2.505 persoane testate pozitiv, din care 1.427 s-au vindecat, iar 81 au decedat.

Numărul cazurilor active era sâmbătă de 997.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.