Social

Elevii școlii din Sâncel vor merge la cursuri în două sate învecinate

Cei peste 150 de elevi din comuna Sâncel, unde școala a fost distrusă parțial joi de un incendiu, vor merge la cursuri, de săptămâna viitoare, în satele Iclod și Pănade, urmând ca orele să se desfășoare, până când imobilul va fi reabilitat, în fosta grădiniță, respectiv fosta școală primară din cele două localități componente.

Directorul Şcolii „Ion Pop Reteganul” Sâncel, Ioana Cătățuță, a afirmat că, în condițiile în care în comună scenariul după care funcționează unitatea de învățământ este cel verde, nu se va opta pentru cursuri online, ci copiii vor fi transportați cu microbuzul școlar, pe un program decalat, în Iclod și Pănade, sate situate la un kilometru, respectiv doi kilometri distanță. “Cei din clasele primare vor merge la Iclod, iar cei mai mari la Pănade”, a explicat Ioana Cătățuță.

Joi, în momentul izbucnirii focului, în clădire se aflau 40 de elevi din clasele V-VIII, 5 cadre didactice și patru angajați din personalul auxiliar.

„Eram la clasa a VII-a la oră, iar pe la jumătatea orei am auzit gălăgie pe coridor, am deschis ușa și am văzut, undeva în față, un fum negru. Le-am spus copiilor să iasă afară repede. Am deschis ușa la clasa a V-a și i-am anunțat și pe ei. Copiii din clasa a VI-a ieșiseră deja. (…). Cei din clasa a VIII-a, care învață la etaj, erau în clasă cu profesoara de franceză, dar nu au auzit și nu au simțit nimic. Am urlat din capătul coridorului, era fum, au reușit să iasă toți. Am numărat copiii, am văzut că sunt toți. Focul s-a extins foarte repede”, a spus directorul școlii.

Potrivit primarului Ilie Frățilă, clădirea școlii a fost reabilitată complet în urmă cu doi ani, prin Programul PNDL2.

Pompieri militari din Blaj, Aiud și Alba Iulia, sprijiniți de pompierii voluntari din Şona și Cetatea de Baltă, au intervenit joi timp de mai multe ore pentru localizarea și lichidarea incendiului.

„A fost un incendiu violent, manifestat cu flacără deschisă la nivelul acoperișului. La fața locului, pompierii militari au intervenit cu 5 autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autoscară mecanică. Intervenția a fost deosebit de dificilă din cauza faptului că acoperișul școlii era din tablă, pe structură de lemn, forțele de intervenție fiind nevoite să lucreze atât din interior, cât și din exterior. Suprafața afectată este de aproximativ 800-900 metri pătrați”, a precizat prim-adjunctul șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Alba, Ovidiu Costea.

În ceea ce privește cauza probabilă de izbucnire a incendiului, din declarațiile celor prezenți în școală, reiese că au fost “anumite probleme de alimentare cu energie electrică”, a adăugat Costea.

“Urmează ca după finalizarea acțiunii de intervenție să stabilim, cu exactitate, cauza izbucnirii acestui incendiu”, a conchis reprezentantul ISU Alba.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.