Administrație

Ce vrem de la Alba Iulia? „Să încetăm să mai facem shaorma cu de toate” din orașele noastre

Orașele din România ar trebui să fie specializate fiecare în domeniul care l-a consacrat, întrucât competitivitatea economică se bazează pe supraspecializare, a declarat, miercuri, Dragoș Preda, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

În cadrul conferinței online Smart Cities of Romania 2020, demnitarul a spus că „avem niște orașe în România cu o dinamică extraordinară chiar și pentru nivelul european de dezvoltare. Această experiență trebuie să reprezintă o resursă pentru a crea o interoperabilitate la nivel național”.

În opinia sa, același nivel de bunăstare ar trebui atins și în mediul urban, și în cel rural.

„Îmi doresc să nu mai vorbim despre acest decalaj și despre două lumi, urban-rural. Sunt doar comunități diferite, cu aptitudini diferite. Iar nivelul lor de viață, de bunăstare, trebuie să fie același. Lucrul acesta se va baza prin crearea a ceea ce am spus de fiecare dată: pol de competitivitate. Şi aici o să vin cu o expresie pe care o tot spun, din păcate, în spațiul public: să încetăm să mai facem shaorma cu de toate. Dinamica competitivității la nivel internațional se fundamentează pe supraspecializare”, a continuat Preda.

El a arătat că, pentru a atinge acest deziderat, fiecare oraș ar trebui să se specializeze pe domeniul care l-a consacrat.

„Să știm că Clujul este un icon la nivel european pe anumite domenii, precum medicină oncologică, dezvoltare de noi tehnologii și așa mai departe. Timișoara, la fel, pe aspecte legate de automotive. Adică să avem niște branduri naționale care vor genera un lucru atât de sănătos pentru competitivitatea economică: fluxul demografic. Să se ducă tinerii să studieze în anumite orașe, pentru că acolo vor ei să se dezvolte pe anumite domenii, să vină tineri din alte state să se stabilească în România”, a adăugat secretarul de stat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.