Mozaic

Cine se face vinovat de amânarea lansării SUMaL 2.0?

Lansarea Sistemului Informațional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase – SUMaL 2.0 este încetinită din cauza Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), care nu a pus la dispoziție tocmai datele despre păduri, deși Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) afirmă că sistemul este 100% construit.

Activiștii de mediu Greenpeace, Declic și Agent Green au manifestat, alături de mii de oameni, și au obţinut în 2019 asumarea angajamentului ministerului de resort pentru soluţionarea de urgenţă a revendicărilor, respectiv: modernizarea SUMaL, monitorizarea pădurilor prin satelit, un registru electronic al intrărilor și ieșirilor din depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului și ruta tuturor transporturilor, camere de supraveghere în puncte cheie din reţeaua rutieră, la gatere și la depozite de lemn.

„La un an de la acel moment, nici măcar una dintre aceste probleme nu a fost rezolvată: hărțile satelitare nu s-au achiziționat iar camerele video lipsesc. Autoritățile au anunțat acum o nouă amânare pentru operaționalizarea Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos, pentru luna ianuarie a anului viitor. La începutul săptămânii, în cadrul unei întâlniri la Ministerul Mediului, organizațiile neguvernamentale de mediu au cerut explicații privind toate aceste întârzieri”, se arată într-un comunicat transmis miercuri Agerpres.

În acest context, organizațiile de mediu atrag atenția asupra faptului că nici în luna ianuarie 2021 nu vom avea un sistem funcțional de supraveghere a materialului lemnos, întrucât nu a fost lansată licitația pentru achiziționarea de hărți satelitare.

„Este extrem de frustrant să aflăm că dezvoltarea SUMaL 2.0 este încetinită din motive banale. STS-ul afirmă că sistemul este 100% construit, dar că nu poate deveni funcțional acum pentru că lipsesc tocmai datele despre păduri de la Ministerul Mediului. Avem așadar o întârziere de încă 90 de zile de zile din vina echipei coordonate de directorul Dănuț Iacob (Ministerul Mediului). Gărzile forestiere, ocoalele silvice și agenții economici vor putea folosi aplicația abia după ce sistemul va fi populat cu amenajamentele silvice”, declară Ciprian Gălușcă, șef de campanii în cadrul Greenpeace.

La rândul său, Antoniu Bumb, reprezentantul Declic, afirmă că „în condițiile în care toată lumea știe că autoritățile de control sunt capabile să identifice doar 1% din lemnul tăiat ilegal, ministerul a renunțat complet la monitorizarea pădurilor prin satelit și emiterea de alerte, deși promisese că va prioritiza acest demers”. „Mai mult, nu a consultat pe nimeni pe această temă. Mai grav este că toate aceste întârzieri lasă autoritățile de control fără instrumentele necesare unei lupte echitabile cu mafia pădurilor”, a adăugat Bumb.

Activiștii de mediu avertizează asupra faptul că, din cauza lipsei de implicare a autorităților, România poate atrage sancțiuni grave din partea instituțiilor europene.

„Întârzierile repetate și nerezonabile agravează infringementul pe tăierile ilegale. Suntem la un pas de sancţiunile Curţii Europene de Justiţie, noul SUMaL abia a intrat zilele acestea în testare pentru operatorii economici. Suntem practic în faţa unei noi prorogări mascate sub o perioadă de grație până la sfârșitul lunii ianuarie. Este crucial ca măcar acest termen să fie respectat. Pentru cetăţeni încă nu este nimic disponibil. Din februarie ar trebui să putem vedea cu toţii ruta transporturilor și că se face registrul electronic la depozite, unde încă se mai amestecă lemn legal cu lemn ilegal. Dacă asta chiar se va întâmpla, nu va mai scăpa nici tocătura nici resturile de exploatare din noul sistem. Dar promisiunile nu ţin loc de operaţionalizare”, a explicat Gabriel Păun, președinte Agent Green.

La sfârșitul lunii octombrie, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor anunţa, într-un comunicat de presă, că va deveni operaţional începând cu data de 1 noiembrie 2020.

Guvernul României a decis, în ședinţa din 28 octombrie 2020, la propunerea ministerului de resort, acordarea unei perioade de graţie tuturor noilor utilizatori ai SUMAL 2.0 de a se familiariza cu noul sistem, prin extinderea obligativităţii utilizării vechii versiuni a sistemului până la data de 30 ianuarie 2021. Până la această dată, cele două sisteme vor funcţiona în paralel, iar utilizatorii sunt obligaţi să le folosească concomitent. După acest termen, urmărirea trasabilităţii se va realiza exclusiv prin noul SUMaL.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.