Educație

Sociologul Gelu Duminică: Toți copiii au nevoie de un alt sistem educațional

Copiii din România au nevoie de un alt sistem educațional, în condițiile în care 400.000 dintre ei nu merg la școală, a afirmat, miercuri, Gelu Duminică, director executiv al Agenției de Dezvoltare Comunitară „Împreună”.

„În comunitățile de romi se oferă mai degrabă o pseudo-educație decât o educație. (…) 400.000 de copii, aproximativ două generații, nu mai merg la școală, chiar dacă ar fi trebuit să o facă, 4 din 5 copii termină clasa a VIII-a și doar 7 din 10 copii finalizează liceul sau școala profesională. Unul din 4 copiii romi învață în școală segregată. Mulți copii cu dizabilități nu merg la școală, șansele lor de a finaliza învățământul sunt mai mici. Patru din 10 elevi cu vârste de 15 ani au dificultăți de a înțelege textele pe care le citesc, unul din cinci adolescenți și tineri nu merg la școală, nu urmează formare profesională sau alte tipuri de formare și, prin urmare, nu-și poate găsi un loc de muncă”, a declarat Duminică, la Conferința „Vreau la școală! Despre nevoia de educație incluzivă și de calitate”.

Potrivit acestuia, cei mai expuși riscului de abandon școlar sunt copiii care provin din mediul rural, din familiile sărace, din comunitățile de romi sau cei care au o dizabilitate. 35,8% din copiii din România se află în risc de sărăcie sau excluziune, a explicat el.

„România are cea mai mare rată a mamelor minore din toată Uniunea Europeană. Toți copiii au nevoie de un alt fel de sistem educațional”, a subliniat Gelu Duminică.

El a spus că în școală cei din jur i-au pus „trei etichete”: „copil rom”, „copil sărac”, „copil cu părinte analfabet”.

„Acestea au creat o imagine de inferioritate în fața multor cadre didactice pe care le-am avut. Multe cadre didactice considerau că sunt defect și că am probleme numai pentru că proveneam dintr-o familie săracă, de etnie romă, cu părinți analfabeți. Nu au fost puține momente în care am luat șuturi în suflet și în care mi se spunea că visele pe care le am sunt prea mari pentru un copil de genul meu. (…) Au fost și foarte puțini profesori care au văzut și altceva și care au trecut peste culoarea pielii, peste starea de sărăcie (….) și au văzut în ochii mei mari nu un defect, ci mai degrabă licărul de cunoaștere, dorința de a înțelege. Dacă nu ar fi fost ei, alături de părinții mei, eu aș fi renunțat cred de vreo 50 de ori la școală, pentru că era greu sa te duci în fiecare zi într-un mediu ostil la școală”, a detaliat Duminică.

Fundația Agenția de Dezvoltare comunitară „Împreună”, Reprezentanța Comisiei Europene în România, INSCHOOL – proiectul comun al Uniunii Europene și Consiliului Europei, Universitatea din București, Digi 24 și Administrația Prezidențială au organizat, miercuri, dezbaterea „Vreau la școală! Despre nevoia de educație incluzivă și de calitate”. Evenimentul este înscris în calendarul de activități organizate sub egida Proiectului „România educată” și este realizat și cu sprijinul UNICEF.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.