Economie

Cu cât trebuie să se împrumute România anul acesta

Necesarul de finanțare pentru anul acesta este de 138 miliarde lei, din care 50 de miliarde de lei reprezintă împrumuturi din trecut, a declarat luni ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

„O discuție în timpul acestui an, în spațiul public, a fost despre finanțarea deficitului bugetar. Cum a fost finanțat deficitul și s-a arătat foarte mult cu degetul către împrumuturi, către datoria publică. Şi aici sunt câteva lucruri care trebuie remarcate. (…) Necesarul de finanțare pentru anul acesta este de 138 miliarde lei, dar din acești 138 miliarde lei avem 50 miliarde lei care vin împrumuturi din trecut. Am fost nevoiți să plătim 10 miliarde lei doar în octombrie, deci bani luați în trecut de guvernele anterioare – cei 10 miliarde lei luați în 2017 – foarte prost administrată datoria publică”, a susținut Cîțu, într-o conferință de presă.

„Datoria publică în România crește anul acesta cam cu 6,5 puncte procentuale. Restul Europei crește în medie cu 20 de puncte procentuale. Dacă ne ducem la criza care nu a avut aceeași magnitudine (în 2008-2009), vom vedea că în perioada 2009-2010 datoria publică a crescut cu 20 de puncte procentuale”, a mai explicat Cîțu.

Ministrul Finanțelor a subliniat că, în România, datoria publică anul acesta crește doar cu 6,5 puncte procentuale, în comparație cu restul țărilor din Europa care au o creștere a datoriei de 20 de puncte procentuale.

„Repet, o criză mai mică – 20 de puncte procentuale, toată Europa – 20 de puncte procentuale creștere datorie publică, noi doar cu 6 puncte procentuale. Suntem Guvernul cel mai responsabil în acest moment, cu cea mai mică creștere a deficitului bugetar și cea mai mică creștere a datoriei publice din Uniunea Europeană, cu reducerea costurilor pentru datoria publică”, a afirmat el.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.