Administrație

Piețele agroalimentare din Alba Iulia, Blaj și Sebeș rămân deschise în continuare

Piețele agroalimentare din principalele orașe din județul Alba vor funcționa în continuare, cu respectarea măsurilor stricte de prevenire și combatere a pandemiei CoVid-19, potrivit reprezentanților administrației publice locale din municipiile Alba Iulia, Blaj și Sebeș.

Primarul Gabriel Pleșa a anunțat, luni, că piețele agroalimentare din Alba Iulia rămân deschise.

„Trebuie să sprijinim în această perioadă micii producători locali care își vând marfa în piețele publice. (…). Astfel, la Alba Iulia, am luat decizia ca piețele aflate în administrarea municipalității să rămână deschise, cu respectarea măsurilor stricte de prevenire și combatere a pandemiei CoVid-19. De asemenea, spațiile de vânzare vor fi adaptate pentru a respecta regulile impuse de Guvern în contextul pandemic. Piața de produse lactate din centrul municipiului va fi mutată în exterior, în piața agroalimentară, astfel încât ambele să poată funcționa”, a transmis, printr-un comunicat de presă, Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, și Piața Cetate, unde spațiile sunt în administrare privată, rămâne deschisă, fiind luate măsuri speciale de siguranță pentru clienți și comercianți.

Şi primarii municipiilor Blaj și Sebeș au anunțat că piețele agroalimentare rămân deschise.

„La Blaj, vom lua toate măsurile legale care se impun, pentru că în toată această perioadă piețele agroalimentare să rămână deschise! Inclusiv pentru producătorii de produse lactate vom asigura spații în zona deschisă, pentru ca blăjenii să se poată aproviziona fără probleme de pe piața Blajului”, a spus primarul Gheorghe Valentin Rotar.

La rândul său, edilul din Sebeș, Dorin Nistor, a ținut să reamintească faptul că piața de aici a avut o activitate neîntreruptă de la debutul pandemiei, preocuparea administrației publice locale fiind aceea „de a organiza mai bine programul de funcționare, de a igieniza spațiile și de a oferi sprijin producătorilor și comercianților, care au primit viziere și au fost în permanență îndrumați să respecte măsurile de protecție sanitară”.

Potrivit Instituției Prefectului, la sediul acesteia a a fost organizată duminică o întâlnire cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică și ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în prealabil fiind contactați toți primarii din municipiile și orașele județului în care funcționează piețe agroalimentare în regim permanent.

„Scopul discuțiilor a fost acela de a identifica măsurile ce pot fi aplicate la nivelul fiecărei piețe agroalimentare din județ în vederea asigurării accesului producătorilor agricoli în aceste spații, precum și asigurarea posibilității cetățenilor de a continua să se aprovizioneze cu produse alimentare de la producătorii locali, în contextul punerii în aplicare, începând cu data de 9 noiembrie a.c., a unor măsuri pentru prevenirea și combaterea pandemiei CoVid-19. Au fost propuse și dezbătute o serie de măsuri, cum ar fi: rabatarea pereților exteriori în cazul piețelor închise, acolo unde este posibil; mutarea meselor alocate producătorilor agricoli în spații publice, pe alei sau pe străzile din proximitatea piețelor, cu restricționarea accesului auto în zonele respective; organizarea unor piețe volante în aer liber, pe alte amplasamente, anunțate în prealabil producătorilor agricoli și cumpărătorilor, inclusiv prin comunicate oficiale”, au precizat reprezentanții Instituției Prefectului.

Potrivit prefectului Nicolae Albu, suplimentar măsurilor stabilite, administratorii piețelor agroalimentare vor reduce numărul standurilor de vânzare și vor limita numărul de persoane prezente în același timp în incinta pieței. „De asemenea, se vor organiza fluxuri separate pentru persoanele care intră în piața agroalimentară, respectiv părăsesc respectiva piață, precum și triajul observațional atât pentru comercianți, cât și pentru cumpărători”, a precizat prefectul de Alba.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.