Social

Proiect AFCN. Antichitatea, reînviată cu ajutorul imaginilor virtuale

Turiștii care vor ajunge în Alba Iulia vor fi întâmpinaţi, atunci când se vor afla la câţiva metri de Muzeul Principia, cu mesaje virtuale de către „personaje antice” proiectate pe un perete de sticlă, ca urmare a implementării unui sistem de realitate augmentată.

Printr-un proiect cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, secvenţele video se declanșează de îndată ce este detectată prezenţa vizitatorilor la câţiva metri de peretele de sticlă al muzeului, pe care este montat display-ul interactiv.

„Sistemul pus în funcţiune la Muzeul Principia ne permite să intrăm în atmosfera anticului Apulum, dar și să descoperim într-un mod interactiv secvenţe importante petrecute pe aceste meleaguri în urmă cu aproape două mii de ani – vizita împăratului Marcus Aurelius Severus Antoninus, supranumit Caracalla, ridicarea zidului de piatră al castrului de la Apulum, munca în atelierele de ceramică și cărămidă, avansarea în funcţii militare și civile, paza castrului, luptele de gladiatori, viaţa unor campioni la lupte individuale, precum Caius Iulius Iustus, un fel de Spartacus al Legiunii a XIII-a Gemina și un foarte bun mentor pentru tinerii recruţi etc.”, a afirmat, luni seara, managerul de proiect, Nicu Neag.

În total, sunt 115 secvenţe video – de interacţiune și stand by. În prima categorie intră cele în care personajele dialoghează în trei registre vizuale. Cele de stand by rulează pe ecran până în momentul detectării prezenţei vizitatorilor.

„Ave Hospes! Eu sunt Împăratul Caracalla, iubit de soldaţi și temut de dușmani! Mă bucur să văd că sunt la fel de popular aici și după aproape 2.000 de ani”, este doar unul dintre mesajele virtuale cu care vor fi întâmpinaţi, de acum înainte, vizitatorii.

Interacţiunile virtuale sunt posibile printr-un sistem de realitate augmentată, primul de acest fel realizat și pus în funcţiune la Alba Iulia.

Dialogurile virtuale cu personaje care au activat în anticul Apulum se derulează sub forma unor secvenţe video ce sunt proiectate pe un display interactiv montat pe unul dintre pereţii de sticlă exteriori ai muzeului. Responsabilă de dirijarea dialogurilor virtuale este o aplicaţie dedicată.

„Din punct de vedere tehnic, de punerea în funcţiune a sistemului este responsabilă o aplicaţie dedicată. (…) Dialogurile virtuale au loc sub forma unor secvenţe video, care sunt declanșate de îndată ce senzorii detectează prezenţa vizitatorilor în perimetrul din imediata apropiere a peretelui de sticlă pe care sunt proiectate imaginile”, a explicat Nicu Neag.

Potrivit acestuia, suma nerambursabilă atrasă de Primăria Alba Iulia prin proiectul “Personaje antice în dialoguri virtuale cu vizitatorii Muzeului Principia”, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, este de 85.000 lei. Valoarea totală a proiectului este de 125.000 lei.

„Alba Iulia dovedește, încă o dată, că are un dialog al trecutului cu prezentul, dar și cu viitorul. Este una din modalităţile de a descoperi într-un mod interactiv, dar și sigur povestea romană a orașului Alba Iulia”, a subliniat Neag.

Prezent la lansare, primarul Gabriel Pleșa s-a arătat convins că acest proiect că va fi o nouă atracţie turistică în Alba Iulia.

„Atunci când vremurile o vor permite și turiștii vor reveni în Cetatea Alba Carolina, cred că vor fi încântaţi să vadă acest perete animat din Muzeul Principia”, a afirmat edilul municipiului Alba Iulia.

Programul de funcţionare al sistemului va fi personalizat, în funcţie de anotimp. În sezonul rece, spre exemplu, secvenţele video vor rula în intervalul orar 8,00-22,00.

În realizarea secvenţelor video au fost implicaţi reenactori din Garda Apulum, trupa ce reconstituie atmosfera anticului Apulum.

Amplasat în Piaţa Cetăţii, Muzeul Principia este locul în care este valorificată turistic o parte din clădirea Principiei castrului roman de la Apulum. Aici și-a avut sediul comandamentul Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staţionat pe teritoriul Daciei pe toată perioada ocupaţiei romane.

Muzeul este unul dintre locurile în care localnicii și turiștii pot afla povestea castrului ridicat de romani la Apulum. Anul trecut, a fost vizitat de aproape 13.000 de persoane.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.