Social

Veteran de război omagiat la 100 de ani

Unul dintre puținii veterani de război care mai supraviețuiesc în Alba, colonel (r) Emil Drăgan, fost ofițer de artilerie, căzut prizonier la nemți și, apoi, arestat politic timp de 5 ani, a împlinit marți 100 de ani.

Emil Drăgan a fost omagiat de reprezentanți ai Armatei Române, care l-au vizitat în Galda de Jos la casa familiei care îl îngrijește, fără a fi rude, și i-au înmânat, în semn de respect pentru curajul și vitejia de care a dat dovadă pe câmpul de luptă, o diplomă de recunoștință, alături de drapelul României. De asemenea, aceștia i-au oferit un tort și un buchet de flori în culorile albastru, galben și roșu.

„Acțiunea s-a înscris în proiectul de omagiere al veteranilor de război «Credință și patrie – Mărturisiri ale veteranilor de război», inițiat de Cercul Militar Alba Iulia, având scopul de a aduce în atenția tuturor experiențele cumplite din trecutul apropiat al neamului românesc, care să ne responsabilizeze că istoria nu trebuie să se repete”, a postat, marți, pe o rețea de socializare, directorul Cercului Militar, Petruța Pop.

Potrivit acesteia, veteranul de război s-a născut la 10 noiembrie 1920 în comuna Galda de Jos, ca fiu al unui morar.

La nici 23 de ani, se afla pe frontul de vest, în prima linie, a luptei pentru eliberarea Transilvaniei. Era înregimentat ca ofițer de artilerie în cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte “General Leonard Mociulschi”.

Când a fost luat pe front, România întorsese armele împotriva Germaniei, iar el era student în al doilea an la Academia de Studii Comerciale și Industriale din Brașov. A fost nevoit să își întrerupă studiile. În Ungaria a căzut prizonier la nemți.

Emil Drăgan își aduce aminte cu mâhnire despre acele timpuri: „Eram prea mici în fața inamicului, total nepregătiți pentru o astfel de experiență”. Pe lângă toate acestea, a suferit de foame cruntă, fiind nevoit să mănânce usturoi sălbatic și iarbă.

„Nemții, mărturisește Emil Drăgan, i-au scos la păscut ca pe animale. Nu aveau ce să le dea de mâncare. Timp de șase luni a fost închis și în lagărele din Kaisersteibruck și Oranienburg. Perioada petrecută departe de casă a durat timp de trei ani, ajungând să slăbească foarte mult, astfel că, pentru a se întoarce acasă, a avut nevoie de o perioadă de recuperare fizică, fiindcă slăbise 50 de kg. După război își continuă studiile universitare la Brașov”, arată în postare Petruța Pop.

După război, familia Drăgan a refuzat să renunțe la averea sa și să se alinieze colhozului impus de regimul comunist, extins, mai târziu, sub denumirea de colectiv.

Din cauză că erau fii de chiabur și nu au acceptat colaborarea cu sistemul, Emil Drăgan și fratele său, Liviu Drăgan, au fost arestați politic timp de 5 ani, în 1949, sub acuzația de “crimă de nedenunțare a uneltirii contra ordinii sociale”. Un alt frate căzuse pe front, iar tatăl lor, Aron Drăgan, a fost închis și el de comuniști, timp de 12 luni, la vârsta de 70 de ani.

Emil Drăgan a fost închis la Constanța, Aiud și Gherla, închisoare de unde a fost eliberat la vârsta de 33 de ani, în martie 1954.

Cu toate că își dorea să fie profesor, stigmatizat de statutul de deținut politic și fiindcă a refuzat să fie colaborator al securității, timp de 21 de ani a fost acceptat să muncească doar la CAP-ul din satul natal.

Emil Drăgan nu s-a căsătorit niciodată, deoarece nu ar fi suportat ca familia lui să sufere.

„Întrebat de ororile perioadei comuniste, Emil Drăgan mărturisește, după 70 de ani, că închisoarea de la Aiud a fost un iad înfricoșător, unde oroarea a căpătat forme inimaginabile. Acolo, spune Emil Drăgan, «oamenii au plâns până n-au mai avut lacrimi. Să plângi, domnule, și să nu-ți mai curgă lacrimile, că nu le mai aveai! Ochii erau seci!»”, mai scrie Petruța Pop.

În Alba mai sunt la ora actuală doi veterani de război care au trecut de 100 de ani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.