Mozaic

Un milion de euro fraudă și peste 2.000 de victime din Europa

Șase persoane vor fi aduse la audieri la Biroul Teritorial Sibiu, fiind acuzate că au produs un prejudiciu de un milion de euro prin fraudă informatică și spălare de bani, pe parcursul cercetărilor fiind identificate peste 2.000 de victime din Germania, Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia și Italia, informează un comunicat de presă al DIICOT.

„La data de 11.11.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Sibiu împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Alba Iulia au efectuat un număr de 18 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Dolj, Vâlcea, Ilfov și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracţiunilor de fraudă informatică și spălare a banilor. În cauză s-a reţinut faptul că, mai multe persoane au constituit o grupare infracţională în vederea comiterii de fraude prin intermediul sistemelor informatice, prin postarea de anunţuri fictive pe site-uri internaţionale de comerţ on-line privind vânzarea de diverse bunuri și servicii și totodată deschiderea și intermedierea deschiderii de conturi bancare necesare pentru transferul banilor proveniţi din infracţiuni săvârșite atât în România, cât și în Marea Britanie, folosindu-se de documente de identitate falsificate”, se arată în comunicatul DIICOT.

Potrivit sursei citate, „prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 1.000.000 de euro”.

Cu banii obţinuţi, cei acuzaţi și-au cumpărat case și autoturisme de lux.

„Sumele de bani obţinute din săvârșirea acestui gen de infracţiuni ar fi fost disimulate de către membrii grupării, fiind în final folosite la achiziţionarea unor imobile și autoturisme de lux”, arată DIICOT.

Pe parcursul cercetărilor, au fost identificate peste 2.000 de victime, în special din Germania, dar și din Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia și Italia, spun cei de la DIICOT.

Procurorii DIICOT au colaborat cu autorităţi din Italia, Germania, Marea Britanie, Scoţia și Olanda.

„În vederea soluționării cauzei penale, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu au cooperat cu autoritățile judiciare ale altor state, fiind emise ordine europene de anchetă pentru Italia, Germania, Marea Britanie, Scoția și Olanda. Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciilor de Acțiuni Speciale Alba Iulia, Sibiu și Vâlcea și al jandarmilor”, se arată în comunicatul de presă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.