Sănătate

Austria anunță o nouă carantină, ca cea din primăvară

Austria va intra într-o nouă perioadă de carantină marți 17 noiembrie și până pe 6 decembrie inclusiv, a anunțat sâmbătă cancelarul Sebastian Kurz.

Guvernul va închide școlile, magazinele și prestările de servicii și va impune o interdicție de circulație.

„O a doua carantină este singurul instrument cunoscut care funcționează”, a spus cancelarul conservator într-o conferință de presă, subliniind că măsurile sunt necesare pentru a reduce numărul infecțiilor și pentru a evita supraîncărcarea sistemului spitalicesc.

„Este singurul mod în care putem salva Crăciunul”, susține el, oferind speranța că măsurile vor fi relaxate până la marea sărbătoare de la sfârșitul lunii decembrie, relatează DPA.

Austria este una dintre țările europene care ieșise cel mai bine primăvara trecută din primul val de pandemie de coronavirus, dar se confruntă acum cu o creștere constantă a infecțiilor. Noile măsuri de carantină sunt similare cu cele din primăvară.

Pe 3 noiembrie, guvernul a anunțat o carantină parțială, cu închiderea restaurantelor, barurilor, teatrelor, sălilor de concerte, precum și a universităților și colegiilor pentru elevii de peste 15 ani, precum și o interdicție de circulație pe timpul nopții.

Cu toate acestea, măsurile nu au produs rezultatele scontate, iar infecțiile au continuat să crească la un nou maxim de aproximativ 9.600 de cazuri vineri, cu peste 4.000 de persoane spitalizate, dintre care aproximativ 560 în terapie intensivă. Alte 7.000 s-au înregistrat sâmbătă, comparativ cu doar 1.000 la începutul lunii octombrie.

Media săptămânii trecute a fost de aproximativ 7.000 de infecții pe zi, cu o incidență de 550 de cazuri la 100.000 de locuitori, adică de 11 ori mai mare decât valoarea dorită, în timp ce 77% din infecții nu mai pot fi urmărite, relatează EFE.

Numărul deceselor cauzate de CoVid-19 depășește 1.600, dublu față de acum două luni.

Confruntată cu această situație, țara alpină trebuie să extindă interdicția de circulație nocturnă la întreaga zi, ceea ce implică faptul că toate instituțiile de învățământ, de la creșe până la universități, trebuie să rămână închise și să funcționeze online.

Angajații care nu pot lucra în telemuncă își vor putea trimite copiii la școli și grădinițe pentru a fi supravegheați acolo.

Toate magazinele și serviciile neesențiale, inclusiv saloanele de coafură, trebuie să rămână închise pentru următoarele trei săptămâni, cu excepția supermarketurilor, farmaciilor, băncilor și oficiilor poștale.

„Dacă nu reacționăm masiv, există riscul ca infecțiile să crească în continuare sau să rămână la un nivel prea ridicat”, a spus Kurz. „Scopul nostru este să redeschidem comerțul și școlile începând cu 7 decembrie”, a rezumat cancelarul federal.

Măsurile anunțate sâmbătă includ un apel explicit din partea guvernului către toate companiile și toți angajații să lucreze de la distanță, ori de câte ori este posibil.

În plus, contactele sociale ar trebui să fie limitate la maximum începând de marți, la persoanele care împart același domiciliu și la persoanele importante în afara locuinței, dar întotdeauna doar una pentru fiecare întâlnire.

Statul va acorda ajutoare financiare generoase companiilor afectate de această a doua închidere, urmând exemplul asistenței pentru sectorul gastronomic închis din 3 noiembrie. Este vorba de compensații cu până la maximum 80% din cifra de afaceri înregistrată în noiembrie anul trecut.

Deși sporturile individuale în aer liber vor fi permise, toate activitățile sportive organizate și federate vor fi paralizate, cu excepția sporturilor de performanță, cum ar fi fotbalul.

Bisericile creștine și alte lăcașuri de cult vor rămâne deschise și pot oferi ceremonii religioase.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.