Social

Prima noapte de carantină pentru Alba Iulia, Blaj și Sebeș

Carantina zonală va intra în vigoare începând de la miezul nopții de luni spre marți, timp de 14 zile, în municipiile Alba Iulia, Blaj și Sebeș, orașele Abrud și Cugir și comuna Ciugud, având în vedere situația epidemiologică din localitățile respective, generată de coronavirusul SARS-CoV-2.

„Vă informăm că în Monitorul Oficial nr.1085 și 1086 din 16 noiembrie au fost publicate ordinele șefului DSU privind instituirea carantinării zonale în Alba Iulia, Blaj, Sebeș, Abrud, Cugir şi Ciugud. Instituirea carantinei intră în vigoare din data de 17 noiembrie orele 0,00”, au transmis, luni seara, reprezentanții Instituției Prefectului județul Alba.

Cu o zi înainte, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba a adoptat mai multe hotărâri în baza cărora a solicitat Centrului Național de Coordonare şi Conducere a Intervenției emiterea ordinului Comandantului Acțiunii pentru instituirea pe o perioadă de 14 zile, începând cu data de 17 noiembrie, ora 00,00, a măsurii de carantinare a unitățile administrative în cauză.

Astfel, odată cu instituirea carantinei, va fi strict interzisă intrarea/ieșirea din UAT-urile carantinate prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile naționale, județene, comunale și forestiere. Circulația și staționarea în spații publice a persoanelor va fi interzisă, cu excepția motivelor bine justificate, pe baza Declarației pe proprie răspundere, legitimație de serviciu sau a adeverinței eliberate de angajator.

Ieșirea persoanelor din locuință va fi permisă doar pe bază de Declarație pe proprie răspundere, legitimație de serviciu sau adeverință eliberată de angajator, după caz.

În intervalul orar 6,00-22,00 se va putea circula doar în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi, pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale. Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani se vor putea deplasa în acest scop în intervalul 10,00 – 13,00, iar persoanele cu vârsta sub 65 de ani în intervalele orare 6,00 – 10,00, respectiv 13,00 – 20,00.

Oamenii vor putea ieși din case pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, vor putea face deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală, cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice, respectiv în scopul donării de sânge, în scop umanitar sau de voluntariat, pentru realizarea de activități agricole. Producătorii agricoli se vor putea deplasa pentru comercializarea de produse agroalimentare.

Oficierea slujbelor religioase este permisă doar în exteriorul clădirilor, cu excepția celor la care participă doar personalul bisericesc. Pentru evenimentele organizate în exterior se va respecta norma de 4 mp/persoană. Se permite oficierea slujbelor de înmormântare, cu participarea a maximum 8 persoane în interior, iar în exterior cu participarea a cel mult 20 de persoane. Se permite oficierea evenimentelor de stare civilă cu prezența a maximum 10 persoane în interiorul clădirii, iar în exterior cu participarea a maximum 20 de persoane.

Se interzic organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc) în spații închise și deschise, evenimente și/sau activități private pentru copii în spații închise, cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joacă sau altele asemenea.

Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul și exteriorul clădirilor, cu excepția activităților de preparare a hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective. Aceeași măsură a fost dispusă și pentru operatorii economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc.

Se limitează programul de lucru cu publicul a operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare în intervalul orar 5,00 – 20,00, cu excepția farmaciilor şi a stațiilor de distribuție carburant care pot avea program non-stop. De asemenea, se limitează numărul de persoane în incinta magazinelor/supermagazinelor/hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate.

În zilele de sâmbătă și duminică, centrul comercial tip Mall din Alba Iulia își va suspenda temporar activitatea pe perioada instituirii măsurii de carantină.

Rata de infectare era luni în Blaj de 10,83; în Alba Iulia, de 10,07; în Sebeș, de 8,44M în Cugir de 8,39; în Abrud de 6,41, iar în comuna Ciugud de 6,72.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.