Mozaic

Care dintre cele două mari vaccinuri împotriva CoVid-19 este mai eficient?

Există, până acum, două vaccinuri împotriva coronavirusului care sunt mai avansate în momentul de față. Care dintre acestea este mai bun?

Vaccinul Pfizer care ar trebui să ajungă și în România are o eficiență de 92%, iar cel dezvoltat de compania americană Moderna s-a arătat eficient într-o proporție de 95%.

Chiar dacă Moderna are un procentaj de vindecare mai mare, Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a spus într-o postare pe Facebook că Moderna este mai în urmă decât Pfizer „ca și calendar”.

Cherecheș a postat și o fotografie în care se pot observa diferențele dintre cele două vaccinuri.

Diferențele dintre cele două vaccinuri

Vaccinul Pfizer trebuie stocat la o temperatură de -70 de grade Celsius, ceea ce va fi extrem de dificil pentru anumite farmacii, în timp ce vaccinul Moderna are nevoie de o temperatură de -20 de grade Celsius.

Primul vaccin (Pfizer) se administrează prin injecție, 2 doze la 3 săptămâni. Al doilea se administrează tot prin 2 doze, dar la 4 săptămâni distanță.

Ca tip de vaccin, ambele se încadrează în aceeași categori. Mai exact, ARN care conține doar proteinele virale și nu virusul. Astfel, vaccinul „învață” organismul să producă anticorpi.

Stadiul faza 3 a început la Pfizer în data de 3 noiembrie 2020, când s-au înrolat 43,538 de participanți. În schimb, Morena a început mai târziu cu aproape 2 săptămâni, în 16 noiembrie 2020, unde au participat 30.000 de oameni.

Aplicația pentru Emergency Use Authorization (autorizația de folosire de urgență) a fost făcută „probabil” în a treia săptămână a acestei luni. Morena a depus-o după 2 luni după administrarea dozei a doua la cei care au participat la faza 3.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.