Administrație

„Podul Minciunilor” din Blaj a intrat în proprietatea municipiului

„Podul Minciunilor” din Blaj, construit în 1969, a intrat în proprietatea publică a municipiului, printr-o hotărâre de guvern adoptată recent, la peste patru ani de când autoritățile locale au început demersurile în acest scop, a anunțat primarul Gheorghe Valentin Rotar, pe pagina sa de Facebook.

„Pe 12 noiembrie 2020, Guvernul României a aprobat, prin Hotărâre de Guvern, trecerea pasajului superior km 377+131 (Podul Minciunilor) în proprietatea publică a municipiului Blaj! Este un act normativ de o importanţă deosebită pentru dezvoltarea urbanistică a Blajului, un proiect pentru care municipalitatea a lucrat mai bine de patru ani. În data de 20.09.2016, prin adresa nr. 18.646, Municipiul Blaj a început demersurile, pe lângă Sucursala Regională CFR Brașov, pentru a prelua în proprietate «Podul Minciunilor»”, a postat edilul.

Rotar a adăugat că podul, de maximă importanță pentru Blaj, nu a fost cuprins de CFR în proiectul european de reabilitare a coridorului IV paneuropean.

„Acest fapt a adus Blajul în situația de a face din preluarea podului în proprietatea comunității un obiectiv major, deoarece era clar că CFR-ul nu intenționează modernizarea acestui pod într-un interval de timp rezonabil. În plus, pe pod, din cauza creșterii numărului de mașini, s-a creat de-a lungul timpului o strangulare a circulației rutiere! Acestea au fost argumentele pentru care «Podul Minciunilor» a devenit o prioritate pentru Blaj, în contrast cu faptul că această nevoie a comunității noastre nu a fost băgată în seamă la București în perioada 2016-2019! Indiferent de insistenţa administrației locale, timp de trei ani, lucrurile s-au mișcat foarte greu, atât la Brașov, cât și la București”, a susținut primarul.

În paralel cu aceste demersuri, municipalitatea a demarat procedura de selecţie prin concurs de soluţii în vederea elaborării proiectului pentru extinderea și reabilitarea podului.

„Este un proiect investițional, cuprins în planul de mobilitate al comunității noastre, estimat la valoarea de 13.750.000 de lei, cu termen de finalizare 2023 (…). Extinderea și modernizarea ‘Podului Minciunilor’ nu este un moft, ci este o necesitate, care are în vedere lărgirea pasajului rutier superior peste calea ferată, km 377+131, astfel încât să se mărească capacitatea portantă a podului – 4 benzi de circulație rutieră, 2 benzi circulație pietonală – iar din punct de vedere urbanistic va fi construit unul dintre cele mai spectaculoase poduri din județul Alba, cu soluții arhitecturale contemporane, respectând patrimoniul construit”, a mai scris edilul.

„Podul Minciunilor” face legătura între zona centrală și cartierul Hulă și asigură conexiunile rutiere pe DJ 107 pe direcțiile Târnăveni, Târgu Mureș și Alba Iulia, iar pe DN 14 B, pe direcțiile Mediaș, Sibiu, Alba Iulia și Cluj-Napoca.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.