Social

Rata de ocupare a paturilor la SJU în 2020, mai mică față de perioada similară din 2019

Rata de ocupare a paturilor din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia a fost de la începutul pandemiei, respectiv între 1 martie și 31 octombrie, de peste 51%, mai mică față de perioada similară a anului trecut cu 16%.

Potrivit datelor furnizate Agerpres de către conducerea unității medicale, cea mai mare din Alba, în perioada 1 martie 2020 – 31 octombrie 2020, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia au fost efectuate 10.151 de internări continue (de urgență sau programate).

„Rata de ocupare a paturilor în această perioadă a fost de peste 51%. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, am înregistrat o scădere a numărului de pacienți internați, rata de ocupare a paturilor pentru aceeași perioadă a anului trecut fiind de 67%”, se arată în informare.

Potrivit sursei citate, pe perioada stării de urgență, în conformitate cu legislația în vigoare, au fost reprogramate internările sau intervențiile pentru pacienții care nu au necesitat asistență medicală imediată, continuând însă activitatea medicală dedicată pacienților cronici, care au necesitat asistență medicală/tratament/intervenții a căror amânare ar fi pus în pericol starea de sănătate a acestora și activitatea medicală adresată urgențelor (prin Unitatea de Primire Urgențe și prin secțiile și compartimentele cu paturi).

Totodată, în cadrul spitalului au fost organizate „circuite dedicate pacienților suspecți CoVid” care să permită realizarea unor intervenții de urgență, în condiții de siguranță din punct de vedere epidemiologic, fără să fie necesară amânarea acestor intervenții până la sosirea rezultatelor (Bloc operator, sală naștere, Bloc operator Obstetrică-ginecologie).

„Pe perioada stării de alertă, au existat situații izolate în care a fost necesară reprogramarea internărilor sau a intervențiilor medicale, în aceste situații apelând la sprijinul spitalelor din județ pentru preluarea cazurilor care au necesitat asistență medicală”, se mai arată în informare.

În ceea ce privește o posibilă temere a pacienților de a veni la spital, reprezentanții SJU consideră că astfel de situații „nu au fost foarte dese”.

Potrivit conducerii spitalului, încă din luna martie, SJU a demarat pregătirile pentru gestionarea cazurilor suspecte sau confirmate cu CoVid-19, continuând furnizarea serviciilor medicale pentru pacienții cu alte afecțiuni.

„Prioritatea noastră, încă de la începutul acestei perioade, a fost siguranța personalului și a pacienților care se adresează Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia și acoperirea nevoilor de servicii medicale ale populației deservite. (…). Adresabilitatea Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia a rămas foarte ridicată, atât sub aspectul internărilor de urgență, prin Unitatea de Primire Urgențe, cât și sub aspectul internărilor continue sau de zi, programate”, mai arată conducerea unității.

Aceasta adaugă că, inclusiv pe perioada stării de urgență, s-a acordat “o atenție deosebită” pacienților oncologici, ale căror tratamente nu au putut fi reprogramate, asigurând testarea acestora anterior tratamentului sau internării.

„Activitatea medicală și circuitele funcționale din cadrul spitalului au necesitat, în această perioadă, o reorganizare atentă pentru a putea asigura securitatea actului medical atât în secțiile dedicate pacienților diagnosticați cu CoVid-19, cât și în cele dedicate pacienților cu alte patologii (non-COVID). Odată cu punerea în funcțiune a aparatului de testare RT-PCR și demararea activității în cadrul Laboratorului de diagnostic molecular, am reușit testarea pacienților care s-au adresat Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia”, explică sursa citată.

În cadrul spațiilor de izolare dedicate pacienților suspecți sau confirmați au fost delimitate zone în funcție de gradul de risc și zone dedicate decontaminării (UPU, Corp clădire F pentru izolare, Secția Boli infecțioase) dotate cu cabine de decontaminare.

Totodată, personalul medico-sanitar a fost instruit pe baza protocoalelor de lucru specifice privind echiparea, decontaminarea și dezechiparea.

„Pe perioada internării în zonele de izolare, pacienților le-au fost furnizate serviciile medicale necesare, fiind organizate inclusiv saloane dedicate pacienților critici, instabili hemodinamic care necesită asistență medicală de terapie intensivă”, susține conducerea spitalului.

De menționat că, potrivit Ordinului Ministerului Sănătății nr. 555 din 2020 pentru aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus CoVid-19, spitalul din Alba Iulia a fost desemnat ca spital de fază II, prin Secția de Boli Infecțioase.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.