Social

Ziua Națională online. 1 Decembrie cade în prima zi de după carantină în Alba Iulia

Evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naționale a României la Alba Iulia, oraş care în 1 Decembrie ar urma, dacă situația epidemiologică o va permite, să iasă din carantină, vor fi transmise online, ele neavând loc cu public.

Potrivit informațiilor prezentate, vineri, într-o conferință comună de presă, pe esplanada Sălii Unirii, de autoritățile județene şi locale, de 1 Decembrie vor avea loc evenimente organizate aproape zilnic, care vor fi transmise online, astfel încât să fie respectate regulile impuse de pandemie.

Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, a subliniat că este „un 1 Decembrie pe care îl trăim altfel pentru prima dată” după 1989, acesta arătându-se însă convins că „sufletele şi inimile românilor vor bate de 1 Decembrie, oriunde s-ar afla ei, pentru Alba Iulia”.

Edilul a transmis chiar o invitație să vină la Alba Iulia celor care doresc să fie aici de Ziua Națională, dar numai dacă situația epidemiologică o va permite.

„Dacă situația pandemică va permite, îndrăznesc de pe acum să le fac invitația să vină la 1 Decembrie – sigur, vor afla din timp dacă se va putea sau nu (dacă nu va fi prelungită măsura carantinei în Alba Iulia – nota red.)”, a declarat Pleşa.

Primarul a menționat că autoritățile pregătesc oraşul de sărbătoare. „Va fi un iluminat frumos, va fi pavoazat cu tricolor pe toate arterele principale”, a spus acesta.

Şi prefectul Nicolae Albu a subliniat că va fi „o sărbătoare altfel”, dar că e foarte important să fie marcată Ziua Națională.

„Programul a fost prezentat Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Evenimentele importante se vor desfăşura online şi fără public”, a spus prefectul de Alba, care a menționat că sănătatea oamenilor este cea care primează.

Nicolae Albu a menționat că după primele trei zile de carantină, în Alba Iulia se înregistrează o scădere a numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

„Dacă lucrurile vor merge bine, de 1 Decembrie nu o să mai avem carantină. Asta depinde de incidență, de recomandările care vor fi date de către specialişti”, a mai spus prefectul.

Programul Zilei de 1 Decembrie va debuta la Alba Iulia cu o masă rotundă găzduită de Sala Unirii, urmată de un Te-deum la Catedrala Reîntregirii. De la 13,30 va fi lansată, tot la Sala Unirii, „Ruta Unității Naționale 1848-1912-1922”, expoziție care este deschisă publicului până la sfârşitul anului. Nu va lipsi din program ceremonia militară dedicată Zilei Naționale a României de la Monumentul Unirii. Va avea loc şi un spectacol folcloric, transmis live, intitulat „Cânt şi suflet românesc”.

Tot la Sala Unirii, de la ora 17, va fi o lansare de carte, „1 Decembrie 1918”, de Tudor Roşu, moment urmat la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” de povestea fotografiilor Unirii, realizate de Samoilă Mârza.

Seara se va încheia cu o altă transmisiune live, concertul omagial „Simfonic România 2020”, un recital al Orchestrei de Cameră a Județului Alba.

Până de 1 Decembrie vor avea loc zilnic o serie de evenimente culturale, toate transmise online.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.